"Україна у 2020 року могла стати 6-м учасником розширених можливостей НАТО. Але не скористалась цим"

У 2020 році ми втратили багато можливостей. Можливо, заважали пандемія і ще якісь обставини. А зараз такі обставини, що всіх "припекло". Це можна називати прозрінням, а можна усвідомленням особистої загрози над усіма тими, хто приймає рішення.

Про це в ефірі програми  "Еспресо" "Борковський & Валевська"  заявила народна депутатка VIII скликання Оксана Юринець,  передає "Еспресо.Захід".

"У VIII-му скликані ми чітко закріпили зміни до Конституції щодо євроатлантичного курсу України. Мені, як голові парламентської делегації у 2018-19 рр. було особливо важливим це рішення. У минулому році ми отримали можливість буде шостим учасником Програми розширених можливостей НАТО. На жаль, не скористалися, – каже Оксана Юринець. – Чому не скористались? Напевно заважали пандемія чи ще щось.  Але дуже багато планів можна було зреалізувати 2020-му році.  А зараз всіх припекло. Але маємо розуміти, що ніхто захищати нашу Україну для нас не буде. Маємо робити це самі".

При цьому Оксана Юринець переконана, що і заяви очільників ЄС та НАТО на підтримку України для нас також важливі, так само, як само, як і візити дипломатів на Донбас.  "Тільки там можуть відчути ту відповідальність,  і те що там відбувається. Мені здається, людина, яка не була на Сході, не відчуває війни взагалі. Тому туди інколи варто їхати тим хто втомився.  Це дуже добре загострює відчуття реальності, – каже Оксана Юринець. – Ця стримуюча війна – це унікальний досвід України, який дуже потрібен і нашим партнерам НАТО.  Що таке НАТО? Це насправді українські солдати, які стоять в обладунках збереження життя найсучаснішої системи захисту. Це "джавеліни". І закриття проросійських каналів – це також "джавеліни" українського ґатунку".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.