На Львівщині хочуть зберегти герби розформованих громад

Комісія культурної спадщини та туризму пропонує передати атрибутику, яка століттями була обличчям міст та сіл, місцевим музеям.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці комісії, передає "Еспресо.Захід".      

Як зазначили у комісії, після адміністративної реформи багато громад змінили свою геральдику, а багато колишніх адміністративних одиниць просто перестали існувати. А оскільки прапори, герби, печатки і багато іншої атрибутики впродовж десятиліть, а то й століть були "обличчям" міст і сіл – вони мають історичну і мистецьку цінність. Тому комісія культурної спадщини та туризму підтримала звернення доктора історичних наук Андрія Гречила і наполягає, аби всі геральдичні знаки переформатованих територіальних одиниць були передані місцевим музеям та належно експоновані.

"Багато атрибутики закодувало в собі сакральне значення, багато гербів і прапорів відображаються згадки про найзнаковіші події, які відбувалися на територіях громад протягом століть. Це все не можна просто залишити, ніби тих гербів і не існувало. Символіка завжди є об’єктом гордості та ознакою приналежності до спільноти і народу, тому все це має бути збережено і пошановано", – наголосив голова комісії Іван Щурко.

Фото: facebook.com/spadshchyna.lvivregion

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал