"У законі немає норми про те, що одинокі матері, які не працюють, не можуть отримувати допомогу на дітей", – адвоката Галина Федькович

З 1 липня безробітним матерям-одиначкам перестали виплачувати допомогу.

Уже вісім місяців одиноким матерям, які офіційно не працюють, не виплачують допомогу на дітей. Однак, виявляється, у законі немає жодного пункту про те, що умовою виплати допомоги є обов'язкове працевлаштування. Про це розповіла "Еспресо.Захід" адвокатка центру "Жіночі перспективи" Галина Федькович.

"Я перечитувала закон, радилась з колегами. У законодавстві такого обмеження нема. У законі, який визначає умови призначення допомоги на дітей одиноким матерям, є лише вимога, що має бути запис про народження дитини, відповідно до статі 135. І вказано, що ця допомога виплачується незалежно від інших видів допомоги.  А потім дописали, що Кабінет міністрів визначає порядок виплат, – каже Галина Федькович. – Тобто пункту про те, що хто не працює, той не має права на цю допомогу, у законі немає.  Але у порядку, затвердженому Кабінетом міністрів, таке обмеження є. Фактично, Кабмін просто звузив категорії осіб, які можуть отримувати цю допомогу. Але Кабмін може змінювати порядки хоч щотижня, але вони не можуть порушувати норми закону".

Логіка Кабінету міністрів зрозуміла – що менше осіб можуть претендувати на виплати, то більше зекономлять кошти. Однак економити вирішили на найменш захищеній категорії населення. Адже дуже часто матері-одиначки – це жінки, які перебувають у складних життєвих обставинах. А якщо жінка  мешкає не у Львові, а у селі, де немає ні робочих місць, ні дитсадка, то знайти офіційну роботу нереально.

"У нас є клієнтка, які ми надаємо допомогу. Вона має дитину, якій виповнилось три роки. Дитина зареєстрована у три садочки, але у жодному з них її не прийняли, бо не виявилось місць.  Відповідно, вона не може вийти на роботу, бо нікуди подіти дитину. При цьому допомогу як одинока мама вона отримати не може, бо не працює", – каже Галина Федькович.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.