"На Сокальщині варто розбудовувати прикордонну інфраструктуру та робити ставку на виробництво", – Ірина Гримак

Нові магістральні дороги допомогли б залучити інвесторів у шахтарський регіон.

Шахту "Надія", яку вже цього року ліквідують, можуть перетворити на музей історії промисловості. У Міненерго також заявляли про можливість створення туристичного кластеру на базі шахти "Великомостівська". Утім голова Львівської облради Ірина Гримак переконана, що в Червоноградському регіоні треба розвивати нові виробництва. Лише виробничі підприємства зможуть створити достатньо робочих місць, аби працевлаштувати гірників з ліквідованих копалень, зазначила вона для "Еспресо.Захід".

"Однозначно, закриття шахт вдарить по розвитку цього регіону, по багатьох сім’ях. Тому маємо вже сьогодні думати глобально, на декілька років наперед. Першочерговим є пошук інвесторів, які готові вкладати там у виробництво. І також треба розуміти, що без збільшення прикордонної інфраструктури це буде складно зробити, – каже Ірина Гримак. – Сокальський край сьогодні достатньо віддалений від міжнародних магістральних доріг, які проходять крізь Ягодин і Краковець. У перспективі ця частина Львівської області претендує на розбудову прикордонних пунктів пропуску. Треба будувати магістральні дороги і збільшувати потік вантажних перевезень. Це дозволить створювати логістичні центри, які, своєю чергою, дадуть поштовх будівництву тих чи інших виробничих площ".

При цьому голова обласної ради не відкидає ідею перетворення ліквідованих шахт на туристичні об'єкти.

"У Європі такий туризм доволі розвинений і на територіях колишніх шахт вигадують різні атракції. Це наша історія, яку також треба берегти, тому вважаю, що й за туризмом там є майбутнє, – каже Ірина Гримак. – Не варто забувати, що Червоноградський край багатий на пам'ятки архітектури. Скажімо, Белз – дуже красиве місто. Якщо навчимось отримувати донорську підтримку в міжнародних компаніях, ми зробимо те, що зробила Польща, – вони повністю відновили свою архітектурно-культурну спадщину".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.