"7 років триває війна і 7 років проросійські телеканали ганьблять українців. Як ми це терпимо?" – Павлюк

Голова Конгресу українців Латвії переконаний: заборонити треба не три телеканали, а всі, які виливають бруд на Україну. Так як це зробили у Латвії.

Своїми думками з цього приводу Микола Павлюк поділився в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо".

Він розповів в ефірі "Головне", що журналісти тамтешніх проросійських телеканалів не протестували, бо таке рішення не стало для них несподіванкою. "У 2014 році Конгрес українців у Латвії звертався у Сейм Латвії, Кабінет міністрів, Міністерство закордонних справ та у європейські структури для того, щоб заборонити проросійські телеканали як пропагандистські. У той час був розпал війни. Росіяни виливали багато бруду, давали дезінформацію про Україну та українців, тож ми мусили звертатися у різні інстанції", - пояснив дії Конгресу його очільник і додав, що "більшість населення Латвії аплодує такому рішенню, радіє закриттю цих телеканалів. Їм більше не видаватимуть ліцензій. Санкції також передбачають накладення штрафів. Штрафи дуже великі. Один із телеканалів оштрафували на 100 тисяч євро. Це показує, що санкції будуть дійсно застосовуватися і будуть жорсткими".

Микола Павлюк повідомив, що Європейський конгрес українців уже звернувся в Європейський парламент з листом-проханням про підтримку України: "Ми вже знали, що Медведчук і його компанія будуть звертатися в Європейський Союз з приводу того, що в Україні нібито утискається російська мова і свобода слова, що абсолютно не відповідає дійсності".

"Я зараз перебуваю у Латвії. У мене є всі українські канали, зокрема "Прямий" та "Еспресо". Коли я вмикав ZIK та інші проросійські канали, мені було соромно за Україну, що такі канали працюють і ганьблять українців. Сім років йде війна. Як українці це терпіли сім років?" – дивується голова Конгресу українців Латвії.

"Україна мала би стати локомотивом і заборонити не три канали, а всі проросійські канали, які працюють в Україні. Це стало би прикладом для всіх країн, які підтримують Україну, які виступають за санкції проти Росії", - підсумував Микола Павлюк.

8 лютого у Латвії заборонили ретрансляцію телеканалу "Росія РТР" через випадки, коли ведучі та учасники програм висловлювали зневажливе ставлення до українців. А вже наступного дня стало відомо, що Національна рада з електронних ЗМІ Латвії вирішила заборонити мовлення ще 16 російським телеканалам.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал