Львівські реставратори відновили браму, на якій ще були сліди від бомби

Під нашаруваннями старої фарби фахівці знайшли не лише типові пошкодження, але й сліди від уражень бомби часів Другої світової війни.

Близько двох місяців знадобилося фахівцям, аби повернути історичний вигляд металевій брамі будинку на вул. Чернігівській, 27, що поблизу університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Про це повідомляє пресслужба Львівської міськради, передає "Еспресо.Захід".      

"Ще донедавна ця брама була пофарбована в чорний колір, під яким приховувалися численні пошкодження. Ми це все виправили, повернувши брамі розкішні темно-зелені тони, які гармонійно відповідають її рослинному оздобленню. Також ми відновили засклення світлика, яке раніше було забите фанерою", - розповів реставратор Юрій Миколаїшин.

У Бюро спадщини також кажуть, що фахівці виготовили та встановили нову клямку, відновили роботу автентичних завіс і встановили відреставрований австрійський замок.

Один із мешканців згадує, що колись навпроти будинку стояв ще один. "Під час Другої світової війни його повністю знищила авіаційна бомба, а уламки залишили декілька відмітин на цій металевій брамі. Якщо придивитися - на світлику можна побачити на ній ці історичні штрихи. Вона в цей момент була, мабуть, відчинена, тому не постраждала", - розповів львів'янин Ігор Турчин.

Додамо, що реставрація цієї брами обійшлася у понад 61 000 грн, з яких мешканці оплатили майже 18 500 грн, іншу частину покрив бюджет міста.

Усі фото: ЛМР

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал