Без надії на порятунок: на ліквідацію шахти "Надія" виділять 107 млн грн

392 працівники копальні востаннє отримували зарплату ще в жовтні.

Шахту "Надія", яку ще з 2 листопада відімкнули від електропостачання, ліквідують. У бюджеті на 2021 рік на це передбачено 107 мільйонів гривень. Для того, щоб отримати це фінансування, потрібен лише один підпис – наказу Міненерго про  передачу шахти "Надія" на ліквідацію та подальше фінансування її за бюджетною програмою "Заходи з ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств".

Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної адміністрації, передає "Еспресо.Захід".

За даними ЛОДА, ПрАТ "Шахта "Надія" заборгувала 13,6 млн гривень за електроенергію (власне, через цей борг  їм і відключили електропостачання) та ще 36,2 млн грн зарплати працівникам. 

Читайте також: Через покинуту шахту Соснівці загрожує екологічне лихо

"За пів року з шахти звільнились майже 300 працівників. Якщо підземні спеціальності, наприклад, прохідники, ще мають шанс влаштуватися на роботу, то для наземних це проблема. На 8 лютого на шахті ще рахувались 392 працівники. Востаннє ми отримували виплати ще в жовтні, – каже  голова Первинної організації профспілкової організації шахти "Надія" Руслан Віхоть. – Про відновлення видобутку вугілля на шахті вже навряд чи можна говорити. Електрики нема від 2 листопада. Ніхто не знає, що там під землею. Там 100% усе загазоване і підтоплене. Але який рівень підтоплення, ніхто не знає. Ще наприкінці минулого року йшлося про те, що шахту передадуть на ліквідацію. Але вже півтора місяця немає кому підписати відповідні документи. За цей час майно просто руйнується. Уже навіть труби, батареї подекуди потріскали".

На думку Руслана Віхотя, ідея перетворити шахту на музей промисловості, як запропонував заступник міністра розвитку громад та територій України Іван Лукеря, – доволі непоганий вихід із ситуації. 

"Гадаю, на базі шахти можна створити кілька окремих підприємств. Свого часу "Надія" була успішним підприємством, тож мала чимало відділів на поверхні: власну пекарню, млин, швейний цех, ремонтну майстерню, пилораму, – каже Руслан Віхоть. – На базі цього господарства можна було б забезпечити роботою частину працівників шахти. Але зараз усе це покинуто напризволяще. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал