У Львові зазирнули в духовний світ "Гомера Гуцульщини" Станіслава Вінценза (наживо)

У Львівському історичному музеї відкрили виставку унікальних книжок з його приватної збірки

Сьогодні у Львівському історичному музеї під назвою "Вінценз. Бібліотека" відкрили виставку унікальних книжок із приватної збірки видатної особистості, польського письменника та філософа, який вписав Гуцульщину у свідомість Європи, Станіслава Вінценза. Її зміст склали майже 1000 раритетних видань, серед яких Гомер, Данте, Шекспір, Платон, інші, а ще – що неймовірно цікаво – книги з автографами та посвятами  сучасників та приятелів письменника  - Єжи Ґедройця, Чеслава Мілоша, Юзефа Чапського, Ґустава Герлінґ-Ґрудзінського, численних французьких, німецьких, американських інтелектуалів. Збірку повернув до України меценат, народний депутат України Микола Княжицький, інформує "Еспресо.Захід".

Один із найцікавіших європейських гуманітаріїв, що з величезною любов'ю ставився до України, неймовірно цікава особистість, епічну тетралогію якої "На високій полонині" порівнюють з Гомеровими "Іліадою" та "Одісеєю",  Станіслав Вінценз повернувся  не просто до Львова, а в центр міста, де – словами Миколи Княжицького - з вікон будинку Корнякта видно серце міста Лева. Однак набагато важливіше, що після експонування бібліотеку Вінценза розмістять в Українському католицькому університеті, де вона буде відкритою як для огляду, так і роботи. 

Варте уваги, що виставка "Вінценз. Бібліотека" (що її креативно заекспонував відомий український художник Влодко Костирко, організувала Громадська організація "Всеукраїнський демократичний форум" і  медійним партнером якої є телеканал "Еспресо"), експонуватиметься  у Львівському історичному музеї від 8 до 21 лютого. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.