На Львівщині застрахують медиків, що лікують хворих на COVID-19

Аби отримати виплату, достатньо буде довідки про лікування у стаціонарі

До бюджету Львівської області внесуть програму страхування медичних працівників, що працюють з хворими на COVID-19. Відповідно  до програми, компенсації виплачуватимуть тим медикам, які самі захворіли на коронавірусну хворобу і лікувались у стаціонарі. Про це розповіла "Еспресо.Захід" заступник директора департаменту охорони здоров'я Львівської обласної адміністрації Ірина Шурпяк.

"Ще у травні минулого року обласна рада ухвалила рішення про те, що наші медичні працівники, які пройшли стаціонарне лікування  COVID-19,  отримували одноразову грошову допомогу. Торік 97 працівників загалом отримали закладів 1,242 млн  грн. Ще наприкінці 2020-го року ми внесли змінили до обласної програми охорони здоров'я. Це означає, що у бюджеті з'явилась стрічка, яка передбачає оплату медикам страхових випадків, – каже Ірина Шурпяк. – Це будуть виплати напряму, а не через страховиків. Ми уникаємо договору зі страховою компанією, бо у Львівській області велика кількість медичних працівників. З іншого боку, я не маю інформації, чи у нас є страхові компанії, які мають так багато підрозділів у різних районах області. Крім того, завдяки таким прямим виплатам, механізм отримання одноразової компенсації максимально спрощений.  Достатньо подати у фінвідділ довідку про лікування у стаціонарі та копії результатів ПЛР-тестування".

За словами Ірини Шурпяк, аби отримати страхові виплати за цієї програмою, медикам не доведеться доводити, що вони інфікувались саме на роботі. Хіба що працівник має ускладнення від коронавірусної хвороби і хоче довести, що це було саме професійне захворювання, тоді розслідування проводить спеціальна комісія з Держпраці. Саме ця комісія також розслідує випадки смерті медичних працівників від COVID-19. Лише якщо вдасться встановити, що медик інфікувався під час виконання професійних обов'язків, його родина отримає компенсацію. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.