Завтра відбудеться судове засідання щодо заборони будівництва сміттєзаводу у Львові

Мешканці прилеглого до ділянки майбутнього підприємства району оскаржують дозвіл виконкому міської ради на його спорудження.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написав адвокат Андрій Петришин, інформує "Еспресо.Захід".

Засідання відбудеться завтра, 8 лютого, о 15:00 у Восьмому апеляційному адміністративному суді Львова.

Нагадаємо, що справу розглядають ще з 2019 року. Відкрили її за позовом Йосипа Дудича до виконавчого комітету Львівської міської ради про визнання протиправним і скасування його рішення про видачу містобудівних умов та обмежень щодо будівництва механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вулиці Пластовій, 13 у Львові.

Третьою особою на стороні відповідача виступає ЛКП "Зелене місто", на балансі якого і перебуватиме підприємство.

Онлайн-трансляцію засідання можна переглянути тут.

Довідка

Рішення про будівництво сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій поблизу очисних споруд прийняте ще у 2018 році. Тоді ж оголошено тендер на будівництво, а міська влада підписала угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) про надання кредиту на 35 млн євро для спорудження сміттєпереробного комплексу та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

Наприкінці 2018 року виконком погодив проєктування майбутнього комплексу.

Мешканці прилеглих районів неодноразово протестували проти заводу, вважаючи його екологічно шкідливим. Водночас проєкт заводу вже пройшов державну експертизу та отримав позитивний висновок Мінекології про його безпечність.

У липні 2020 року мешканцям вдалося виграти суд в апеляційній інстанції, проте вже у жовтні суд повторно визнав законним рішення виконавчого комітету про затвердження містобудівних умов та обмежень на будівництво заводу.

22 жовтня ЄБРР визначив генеральним підрядником будівництва комплексу консорціум компаній WTT Netherlands BV – AxisIndustries UAB (Нідерланди, Литва).

Уже до кінця 2020 року підрядник мав приступити до реалізації проєкту, на що з моменту підписання договору відведено 24 місяці.

Зазначимо, що сміттєпереробний завод у Львові передбачатиме сортування та компостування сухих і вологих відходів, вторинної сировини, окремі майданчики для збору електроніки, великогабаритного і будівельного сміття. Компостування органіки на майданчику відбувається вже з початку 2020 року.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.