Скандал в УГП: сторони конфлікту сядуть за стіл переговорів

Частина партійців ще вірить у порозуміння і вихід з кризової ситуації.

Про це на своїй фейсбук-сторінці пише медик, волонтер та депутат Радехівської ОТГ від УГП Олег Шиба, інформує "Еспресо.Захід".

"Протягом останніх днів я провів дуже багато зустрічей з нашими партійцями, які мають протилежно різні думки щодо ситуації, яка склалась. І знаю точно: попри різні позиції, ми хочемо для партії тільки добра!

Мені вдалось переконати усіх зупинитись, сісти за стіл переговорів і розпочати напрацювання шляху, що виведе нас з цієї кризи!

Тому спішу повідомити: ми продовжуємо працювати на благо громадян та виборців. Запускаємо потужну співпрацю з новообраними депутатами для їх більшої ефективності. Запевняю, що і далі будемо відповідати задекларованим цінностям та принципам нової політики!" - повідомив Олег Шиба.

Нагадаємо, конфлікт в УГП розпочався ще напередодні виборів, коли серед активістів розділились думки щодо ребрендингу партії. За це виступили низка провідних членів, а проти – інша частина, разом з донорами.Його загострили не надто вдалі результати виборчої кампанії, зокрема у Львові, де не вдалося здобути позитивний результат і потрапити у Львівську міську раду.

Далі непорозуміння почалися у Львівській обласній раді, де фракція УГП підписала меморандум про співпрацю з демократичними силами ("Європейською Солідарністю", "Голосом", ВО "Батьківщиною" та НРУ), за що усіх депутатів було відсторонено з лав партії.

Ще гострішої форми конфлікт набув після конференції обласного осередку 31 січня, де у партію завели кількасот нових членів, натомість не допустили активістів, які працюють в УГП упродовж кількох років. На зібранні також обрали нове керівництво осередку та прийняли рішення про початок процедури відкликання депутатів Львівської облради з фракції УГП.

1 лютого одна з лідерів партії та кандидатка на посаду мера Львова Юлія Гвоздович заявила про рейдерське захоплення партії та висунула ультиматум, що полишить лави УГП на знак протесту, якщо ситуація не виправиться.

Опальна частина депутатів ще певний час залишала надію на те, що компроміс буде знайдено, проте його так і не вдалося досягти.

Тож 4 лютого голова фракції УГП у Львівській обласній раді Тарас Чолій та кілька депутатів різних рад зібрали пресконференцію, на якій заявили, що партія фактично припиняє своє існування, а значна частина її членів писатимуть заяви про вихід.

"Під час передвиборчої кампанії я зустрічалася з великою кількістю людей, які мені часто казали, що ми проєкт Віктора Медведчука, ми сепаратисти. Я це постійно заперечувала. І коли постало питання з підписанням меморандуму, який засвідчує, що ми проукраїнська сила, ми без вагань погодилися. Цим документом ми засвідчили, що ми проукраїнська сила, за єдину Україну без будь-яких інших трактувань. Нині нас цькують за те, що ми проукраїнська сила і ми виступаємо за об’єднання і виступаємо за консолідацію українських сил в умовах, коли рейтинги ОПЗЖ ростуть. Тож у мене самої виникає запитання, а, може, дійсно чутки - це не просто чутки?" – розповіла під час пресконференції депутатка Львівської обласної ради Марія Кульчицька-Волчко.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал