Верховна Рада ухвалила закон про електронні трудові книжки

Паперові книжки зберігатимуться у працівника.

Парламент схвалив закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі", передає "Еспресо.Захід". 

Закон запроваджує облік трудової діяльності працівника в електронній формі у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Електронна трудова книжка дасть можливість уповноваженим органам призначати людині пенсію автоматично (без звернення) та збирання документів за всю її трудову діяльність. До речі, Пенсійний фонд уже торік запустив сервіс "Електронна трудова книжка". Її працівники можуть  заводити за власним бажанням. Для цього треба зареєструвати особистий кабінет на порталі ПФУ та авторизуватись через електронний цифровий підпис. Для цього треба власноруч завантажити  скан-копії усіх сторінок трудової книжки.

Читайте також: У Пенсійному фонді розповіли про нові можливості нових електронних сервісів

Дані в електронні трудові книжки зможуть вносити як роботодавці, так і працівники.

Оригінал паперової трудової передадуть на зберігання працівнику як офіційний документ. За бажанням працівника роботодавець буде зобов’язаний внести до паперової трудової книжки записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення.

У Мінсоцолітики прогнозують, що на те, щоб наповнити Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального даними, які містяться в паперових трудових книжках, піде п'ять років. 

За словами народного депутата від "Європейської солідарності" Олега Синютки, це значно полегшить життя роботодавцям і працівникам:

"Електронна трудова книжка = менше навантаження на роботодавців та ФОП. Дані реєстру захищені, роботодавці матимуть доступ до даних лише тих працівників, які у них працюють, а працівники - доступ до даних про себе. Завжди достовірна інформація про страховий стаж буде доступна для всіх - витяг на сайті Пенсійного Фонду можна буде згенерувати в один клік. Потрібен лише електронно-цифровий підпис", - наголосив Олег Синютка.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.