Відомий львівський мандрівник перелетів через Карпати на повітряній кулі

Команда мандрівників встановила новий рекорд України.

Про це повідомив львівський дослідник Андрій Риштун на своїй сторінці у facebook, передає "Еспресо.Захід".

"Перелетіти через всі Карпати на повітряній кулі? Та це неможливо! Так нам говорили. Але цікава ідея запалює. А досвідчена команда зможе все! Організаторами були Микола Рубель та Валентин Щенявський. Вони взяли дві величезні кулі, які розраховані на 8 пасажирів кожна. І замість людей під зав’язку їх навантажили балонами з пальним. Маючи півтони газу на борту, можна летіти хоч на Львів!", – написав Андрій Риштун.

Місцем старту було село Довге Іршавського району. Тут закінчується рівнинне Закарпаття та починаються перші горби. А фініш мандрівки відбувся у Долині, Івано-Франківська область.

"Ми стартували із сільського стадіону. Дружня команда з десяти чоловік збирає дві кулі за пів години. Спочатку довго і нудно надувають звичайним холодним повітрям. А вже в самому кінці вмикають пальник. Буквально за кілька хвилин це безформне простирадло, що займало пів стадіону, вже тягне кошик у небо. В цьому власне і другий секрет рекорду. Летіти потрібно взимку! Холодне повітря краще піднімає гарячу кулю. Відповідно менше витрачається газу", – пише Андрій Риштун.

В сумі політ зайняв три години і 90 км по прямій лінії.

"Всі щасливі та задоволені. До кулі одразу ж прибігли місцеві дітлахи зі школи. Відкритий урок вийшов на славу. А дані про політ ми передали в Книгу рекордів України", – підсумовує Андрій Риштун.

Більше інформації про цю мандрівку ви можете знайти тут.

Фото: Андрій Риштун

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.