Партнерським пологам бути: депутати ЛМР проголосували "за"

Е-петиція набрала достатню кількість голосів, тепер депутати сказали своє слово і вже зовсім скоро у львівських пологових можна буде народжувати разом.

Електронна петиція про дозвіл на партнерські пологи гуляла в мережі з 17 червня 2020-го. 14 серпня петиція назбирала необхідних 500 голосів. Її автор - Олександр Ульянець. І тільки сьогодні, 4 лютого, депутати Львівської міської ради змогли її проголосувати. За ухвалу проголосували 55 депутатів, передає "Еспресо.Захід".

Згідно з Інструкцією організації профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах, затвердженої МОЗ ще у 2007-му, медичний персонал акушерського стаціонару дозволяє присутність партнера не більше двох осіб (чоловіка, членів родини, близьких) на пологах відповідно до порядку, затвердженого головним лікарем закладу охорони здоров’я, з врахуванням бажання породіллі. Додаткове медичне обстеження родичів при цьому не потрібне. Єдине, що присутність членів родини за наявності у них туберкульозу або гострих проявів інфекційного захворювання, не допускається. Партнери у пологах повинні бути у чистому домашньому одязі та змінному взутті.

Але, незважаючи на норми законодавства України, пологові будинки Львова забороняли проведення партнерських пологів, що є порушенням прав породіллі.

Тим більше, що жодних рекомендацій щодо заборони проведення партнерських пологів від Міністерства охорони здоров’я України чи Всесвітньої організації охорони здоров’я немає.

"На прохання пояснити, якими законодавчими нормами керуються пологові будинки, ясної відповіді отримано не було, лише загальні фрази. Адміністрація пологових будинків зовсім не реагує. А також навіть при пом’якшені карантину партнерські пологи не дозволили", - йдеться у петиції. 

У мерії мають розробити дорожню карту реалізації електронної петиції за участю автора і скерувати її на розгляд та затвердження постійній комісії охорони здоров'я та соціального захисту міськради.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал