У Львові системи обліку пасажирів вигідні лише для підняття ціни за проїзд, - експерт

Уже декілька років у місті працюють та запроваджують нові автоматизовані системи обліку пасажиропотоків.

Громадський активіст, експерт з теми транспорту Святослав Товстига повідомив "Еспресо.Захід", що теперішні автоматизовані системи підрахунку пасажиропотоків у Львові мають значну похибку (30-40%).

"Управління транспорту має вивчити пасажиропотік. Тоді ми б зрозуміли, скільки зі 300 тис. пільговиків їздить кожного дня. Ми ще декілька років тому розробили методику підрахунку пасажиропотоку. Студенти б допомагали за гроші рахувати людей у транспорті. Та у місті вирішили ставити за сотні тисяч гривень розумні датчики, які рахують і вхід, і вихід, які не розрізняють людей за соціальною ознакою, які рахують двічі і тричі тих людей, що виходять з маршрутки, щоб випустити інших. Ці датчики нічого не дають, крім цифр, які є маніпулятивними. Як ми можемо говорити про об'єктивні дані, коли похибка становить 30-40%? Ця інформація навіть не несе користі для перевірки водіїв", - сказав Святослав Товстига.

Також активіст відзначив, що датчики не дають точно зрозуміти, де маршрути наповнені, в які години й куди варто запускати/закупляти великогабаритні автобуси.

"Ситуація така, що управління транспорту стоїть збоку і каже: "най ся Божа воля діє", бо АТП-1 та "Львівелектротранс" та інші підприємства живуть своїм життям", - підсумовує Товстига.

Депутат ЛМР, голова транспортної комісії Ігор Зінкевич неодноразово наголошував на тому, що варто залучати муніципальну варту до контролю за проїздом в громадському транспорті не лише в трамваях та тролейбусах, але й в автобусах та маршрутках.

"Просто у когось є велике бажання не робити цього пасажиропотоку. А з того, що планують, то лише для підняття тарифу", - сказав Ігор Зінкевич у програмі Народне Толк-Шоу.

Стосовно ЛКП "Львівелектротранс", то вони ще з 2018 року запроваджують автоматизовану систему для підрахунку пасажирів. Зокрема, повідомлялося, що вже до кінця 2019 року 18 трамваї та 18 тролейбусів будуть обладнані відповідними датчики. Вартість обладнання становила 1,7 млн грн.

Цього року "Львівелектротранс" заплатить 248 тисяч гривень за "Послугу зі збору та обробки інформації з підрахунку пасажиропотоку". Тобто це гроші лише за експертний аналіз отриманої інформації. При цьому підприємство просить з міського бюджету 23 млн грн, аби заплатити працівникам заробітну плату за січень.

Цікаво, що ця система, по-суті, частково дублює можливості е-квитка, який, обіцяють, вже з лютого 2022 року повноцінно запрацює у Львові. Адже це також система моніторингу пасажиропотоків. Та як пояснюють в "Львівелектротрансі", їх система моніторингу дозволяє краще бачити "зайців".

"Надалі при запровадженні електронного квитка система також значно допоможе контролювати платіжну дисципліну. І, за допомогою точкового контролю, де це найбільш необхідно, зменшити показники безбілетників та не зареєстрованих пасажирів", - повідомили "Еспресо.Захід" у пресслужбі "Львівелектротранс".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.