"СБУ пробила ще одне дно", – Осадчук

Справу з розслідуванням організації замовного вбивства одного працівника СБУ іншим депутат Андрій Осадчук назвав "абсолютно жахливою історією", яка ще раз підтверджує: "негайна реформа СБУ – це не просто приведення цієї структури до стандартів, а її порятунок".

"У понеділок (1 лютого. – "Еспресо.Захід") відбулося закрите засідання Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки і Комітету, в якому я працюю (з питань правоохоронної діяльності), де був присутнім, до речі, сам пан Баканов (голова СБУ. – "Еспресо.Захід") разом із слідчим, яким веде цю справу, - повідомив в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" народний депутат України, фракція "Голос" Андрій Осадчук. - Не можу розголошувати певні деталі, бо засідання було закритим і з нас узяли розписку про нерозголошення таємниці слідства. Але що мені найбільше не сподобалося на цій зустрічі (і – це те, що я можу і, напевно, повинен сказати) – це те, що керівник СБУ не вважає, що це – якась велика репутаційна проблема для СБУ. Він повідомив депутатам, що розслідування замовних вбивств – це, у принципі, звичайна робота СБУ. Хизувався певними своїми досягненнями і намагався всіляко применшити значення цієї історії. Але цією історією вони пробили ще одне дно. Якщо там є безкінечна кількість цих ден, то вони їх постійно пробивають. Ця абсолютно жахлива історія ще раз підтверджує, що СБУ дійшла вже до такої стадії, що негайна реформа – це не просто приведення цієї структури до стандартів, а її порятунок. Бо не знаю: наступним, кого будуть замовляти, може бути пан Баканов або ще хтось"…

"Це все - жахливо і неприйнятно. Але так само неприйнятною є реакція керівництва СБУ у діалозі з депутатами, коли вони, з одного боку, применшують значення цієї проблеми, а з іншого – абсолютно маніпулюють кримінальним процесом. Я, наприклад, так і не почув відповіді, чому СБУ розслідує замах на вбивство, коли ця стаття за Кримінально-процесуальним кодексом 100% належить до повноважень ДБР. Це – те, у чому постійно звинувачують Генеральну прокуратуру і СБУ: що вони маніпулюють підсудністю і перекидають справи до СБУ (як правило, відбираючи їх у НАБУ). Це – те, що було фактично підтверджено вчора (1 лютого. – "Еспресо.Захід") на зустрічі, тому що жодного логічного й юридичного пояснення, чому СБУ досі розслідує цю справу, я так і не отримав", - зазначив нардеп.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал