Львівська облрада ініціює надання капелі "Трембіта" статусу національного колективу

Цього року найстаріший професійний хор України "Трембіта" буде відзначати 130-річчя від дня заснування.

Про це йдеться в повідомленні Львівської обласної ради, передає "Еспресо.Захід". 

Львівська обласна рада планує звернутися до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо надання комунальному закладові Львівської обласної ради "Заслужена академічна капела України "Трембіта"статусу національного колективу, а ювілей "Трембіти" широко відзначити на обласному рівні.

За 130 років діяльності у колективі працювали чимало відомих композиторів і музикантів, таких як Станіслав Людкевич, Остап Нижанківський, Анатоль Вахнянин та Василь Барвінський.

"Музичне товариство "Львівський Боян"розпочало колосальну роботу в музиці тоді, коли не було Української держави. І зараз, коли перед Україною постають великі виклики, важливість розвитку і популяризації українського мистецтва "Трембітою"– важко переоцінити", - повідомив перший заступник голови Львівської обласної ради Євгеній Гірник.

Додамо, що сьогодні у Львівському національному університеті імені Івана Франка відзначили 130-ту річницю з дня заснування товариства "Львівський Боян"

"Львівський Боян" насправді є інституцією, яка відіграла свою роль у духовному та культурному житті України. Це середовище, де формувались національно-психологічні риси українства, які складають основу розвитку нашої ментальної ідентичності", - зауважив ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Володимир Мельник.

Депутат Львівської обласної ради від "ЄС", керівник меморіально-пошукового центру "Доля" Святослав Шеремета на своїй сторінці у facebook повідомив, що у Львівському національному університеті ім. Івана Франка розпочав роботу круглий стіл з нагоди 130 річного ювілею створення хору.

Довідка. Товариство "Львівський Боян", засноване у 1891 році. Воно було осередком професійної української музичної культури. У 1939 р. хорове товариство "Львівський Боян" примусово "реорганізовано" радянською владою у капелу "Трембіта".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.