Книги, лекції, фільми та екскурсійні маршрути: як у Львові святкуватимуть день народження Моцарта

Цього року відзначатимуть 230-річчя від дня народження наймолодшого з Моцартів.

Про це повідомляє Mozartiana Galicia, передає "Еспресо.Захід".

LvivMozArt започатковує новий напрям діяльності – Mozartiana Galicia (Галицька Моцартіана) – пошук, оцифрування і наукове дослідження документальних свідчень, пов’язаних з перебуванням, творчістю та діяльністю молодшого сина славетного віденського класика, Франца Ксавера Моцарта у Галичині.

"Проєкт стартує у знаменний час: цього року відзначатимемо 230-річчя від дня народження наймолодшого з Моцартів. Важливі підготовчі події у сфері галицької Моцартіани вже відбулися в контексті фестивалів попередніх років – це низка міжнародних конференцій за участю потужних, представницьких  наукових сил, та присвячених до них комплексних виставкових експозицій", – йдеться у повідомленні.

До ювілею галицького Моцарта готують українськомовне видання документів, що включатиме переклад його дорожнього щоденника і понад 85 листів. Це найдокладніше зібрання такого роду з усіх у світі.

До публікації у Видавництві Старого Лева їх готують Оксана Линів (вона стала ініціаторкою та упорядницею), перекладачки Ольга Сидор та Христина Назаркевич, наукова редакторка Роксоляна Гавалюк.

Оксана Антонів, Мар'яна Савка, Оксана Линів, Христина Назаркевич та Роксолана Гавалюк під час роботи над документальним проєктом, що вийде у "Видавництві Старого Лева". Фото: Галицька Моцартіана

Окрім книги, планують низку лекцій, створення документального фільму та віртуального музею краєзнавчих екскурсійних маршрутів з локаціями у трьох областях (Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській), пов'язаних з його діяльністю.

Вже опублікували документальний фільм про оригінальну скрипку Моцарта, яку привезли до Львова.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал