Пішов з життя відомий режисер Сергій Проскурня

Видатному українському театральному режисеру і продюсеру було 64 роки.

Про це повідомила депутатка Верховної Ради восьмого скликання, ексзаступник міністра культури Ірина Подоляк, передає "Еспресо.Захід". 

Про смерть драматурга написав на своїй сторінці у facebook колишній міністр культури Євген Нищук.

 "Це був не просто режисер, видатний культурний діяч, філософ.. Я його називав наш Драматург.. Важко осягнути масштаби подій, яких торкалось його серце та креатив.. Мій ВЕЛИКИЙ ДРУГ.. Величезна втрата для мене.. для усіх нас... Пишу про тебе у минулому часі і не вірю... Розривається серце від болю. Царство Небесне, Сергію", - пише Євген Нищук.

Фото: facebook Євген Нищук

Про причину смерті драматурга в дописах не уточнюють. 

Спогади про Сергія Проскурню опублікував також народний депутат від "Європейської Солідарності" Микола Княжицький:

"Помер Сергій Проскурня... Я не вірю. Знайшов свій старий репортаж. Це скіншот з нього. Розмова з Сергієм . 1990 чи 1991 рік. Сергій у репортажі згадує, що одна з перших вистав його театру -студії «Будьмо» називалася « Віримо, що не помремо». Сергій- невід‘ємний чоловік у нашій культурі, нашій історії, нашому житті... Остання публікація на фейсбуці у Сергія- заклик подивитися фільм Михайла Крупієвського про Грицька Чубая, останній листування з ним позавчора. Писав , що їсть вночі на кухні гороховий суп власного приготування і п‘є за здоров‘я... Якась дика пустка після цього повідомлення про його смерть, якийсь вакуум, який ніхто не заповнить..."

Фото: facebook Микола Княжицький

Довідка.  Сергій Проскурня народився 28 листопада 1957 року у Львові. Він був співавтором низки значних мистецьких проектів, організовував та продюсував концерти, вистави, фестивалі, зокрема й першу "Червону руту". Поставив вистави "Крайслер Імперіал"у Львівській опері під час фестивалю "Вивих", "Грандів мистецтва у Львівській опері"тощо.

Починаючи з 2015 Проскурня режисерував святкові концерти до Дня незалежності України. Його новаторським рішенням було включення до їх програми симфонічної музики.

Проскурня є лауреатом премій Національної спілки театральних діячів України "Експеримент"(2001) та імені Сергія Данченка (2017).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.