З трембітами й рогами. У Домі Франка попрощались з колядою по-гуцульськи

Колядники з автентичними інструментами приїхали з серця Карпат – села Криворівня

"Від Різдва й до Йордану – час колядницький", – кажуть гуцули.  Попрощатись з колядою, колядники з Криворівні зі своїми особливими піснями та інструментами традиційно завітати до Львова у Дім Франка, передає "Еспресо.Захід".

Фото: Богдани Мелих

"У Домі Франка коляда завжди плекалася, лунала і відтворювалася від покоління до покоління, бо для самого письменника вона була надзвичайно важлива і для його творчості все починалося з теми Святвечора і завершувалася цією темою. Його діти вміли колядувати, він теж любив, особливо Бог предвічний і ми теж маємо плекати і відтворювати цю традицію", ­– розповів "Еспресо.Захід" директор музею-садиби "Дім Франка" у Львові Богдан Тихолоз.

Фото: Богдани Мелих

При вході до музею розгорнулося ціле дійство. Гуцули у традиційних костюмах  під звуки трембіти, скрипки, рогів виконували коляди для господарів, а також традиційну за померлих, аби вшанувати пам’ять Івана Франка і його родини. Послухати колядників зібралося чимало людей, тож дійство через карантин відбувалося у музейному саду.

Фото: Марта Волошанська

 

"Березою", тобто провідником гуцульських колядників, став відомий фольклорист та краєзнавець, науковий співробітник музею Івана Франка у с. Криворівня Василь Зеленчук. Просто неба у музейному саду береза Зеленчук знайомив відвідувачів дійства з автентичними гуцульськими колядами.

Фото: Богдани Мелих

Деякі з цих колядок нині не пам'ятають навіть на Гуцульщині. Він змалку записував від старожилів Криворівні давні коляди, вчився їх співати і тепер передає як традицію.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал