"Якби вони хотіли народовладдя, то прийняли б закон про місцевий референдум", – Тарас Стецьків

Так званим "народовладдям" насправді зможуть скористатися лише великі політичні сили й олігархічні групи.

Про це у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявили народний депутат України I-IV та VI Тарас Стецьків і депутат Львівської обласної ради Володимир Квурт, повідомляє "Еспресо.Захід".

"Закон про референдум об’єктивно не витримує юридичної критики. Зрештою, під час підготовки законопроєкту готують і висновки наукової експертизи. Так ось, там були зауваження, що певні статті законопроєкту суперечать Конституції Україні, – каже Володимир Квурт. – Референдум буде чинним, якщо у ньому візьмуть участь 50% + 1 голос. Останні вибори, навіть до Верховної Ради, не отримували такої підтримки. Тобто ми розуміємо, що це імітація народовладдя. По-друге, ініціатором певних тем, які можуть бути винесені на референдум, може бути президент. Народ не в стані зібрати задекларовані три мільйони підписів. При цьому це має бути дві третини областей, і не менш ніж 100 тисяч у кожній окремо взятій області. Таке можуть організувати виключно великі політичні групи. Тобто ми підмінюємо поняття закону про народовладдя. Насправді йдеться про певні інструменти, якими можуть скористатися певні олігархічні угруповання".

Вони збираються використовувати референдум, щоб затуляти свої чергові корупційні та економічні промахи. 

Народний депутат Тарас Стецьків переконаний, що ухвалений закон – бомба сповільненої дії. Його мета аж ніяк не дозволити народу впливати на прийняття важливих рішень, а радше перекласти на народ відповідальність за рішення, ухвалені владою.

"Якби вони хотіли народовладдя, то прийняли б закон про місцевий референдум. Ні, вони поперлися на всеукраїнський референдум! – каже Тарас Стецьків. – У політиці завжди працюють інтереси. У чому інтерес Зеленського? На мою думку, основний їхній інтерес не тільки в тому, що вони невігласи. Вони збираються використовувати референдум, щоб затуляти свої чергові корупційні та економічні промахи. От станеться якась біда, а вони раз – і виносять на референдум питання скоротити Верховну Раду до 300 осіб. Усі побіжать на референдум і забудуть за проблему".

За словами Тараса Стецьківа, закон побудований так, що, крім влади, організувати референдум нині може хіба що тільки одна політична сила – ОПЗЖ. "В ОПЗЖ є сила, є гроші, і в цьому зацікавлена Москва. Треба бути хворим на всю голову, аби в умовах війни давати такий інструмент антиукраїнським силам, щоб вони розхитували державу, – каже Тарас Стецьків. –  Якщо почитати, то на референдум можна винести будь-яке питання: федералізацію України, приєднання чи від’єднання Донбасу, згоду з анексією Криму. В італійському законодавстві передбачено, що будь-яке питання референдуму в обов’язковому порядку проходить експертизу Конституційного суду. Саме це питання ставилося на голосування в парламенті, але було провалене "слугами народу".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.