"На Львівщині є два десятки дітей з "синдромом мандрівника", – Володимир Лис

Майже щодня у Львівській області зникає дитина

2020 року в розшуку перебувало 488 дітей, а від початку цього року вже понад два десятки. На щастя, усіх оголошених у розшук дітей вдалося знайти. Більшість з них, - діти з цілком благополучних родин, які просто пішли з дому, нікого не попередивши. Про це розповів "Еспресо.Захід" начальник Служби у справах дітей Львівської обласної адміністрації Володимир Лис.

"Насправді серед дітей, яких довелось шукати, лише незначна кількість  з неблагополучних родин. У нас є єдина інформаційна система "Діти". Там є підрозділ "діти, які постійно залишають місце проживання". Таких дітей в області є двадцять. За рік їх по кілька разів оголошують у розшук. Це так званий "синдром мандрівника". Ці діти не тримаються хати, йдуть собі, куди заманеться. І це клопіт і для батьків, і для вчителів, і для відповідних служб, – каже Володимир Лис. – Є незначна кількість дітей, які загубились. Але здебільшого тікають з дому через конфлікти з батьками. Але є випадки, коли дівчина вирішила переночувати у подруги, але не попередила про це батьків. Переважно йдуть з дому діти у віці 12-17 років. Тому батькам дітей, особливо підлітків, треба більше спілкуватись з ними, бути уважнішими, аби не виникали такі конфлікти, через які дитина йде з дому".

Утім, за словами Володимира Лиса, насправді зараз діти рідше тікають з дому, ніж у 2000-х. Однак через те, що тепер кожен випадок набуває широкого розголосу, складається враження, що таких випадків стало значно більше.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.