Олег Дуда. Без реальної картини із захворюванням на COVID-19 неможливо говорити про ефективність боротьби

Більше року триває світова пандемія COVID-19. В Україні та на Львівщині вже майже рік лікарі борються за життя пацієнтів. Це постійна напруга. Ми у патовій ситуації, коли на папері, начебто, ситуація стабілізувалась, але дійсність нам показує інші реалії.

У Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що враховуючи динаміку передачі вірусу, другий рік пандемії можливо виявиться важчим за перший. 13 січня ВООЗ повідомила, що тижнева захворюваність COVID-19 показала рекордний приріст з початку пандемії — плюс  5 млн. випадків. У першу чергу показники зросли в Північній і Південній Америці. Зафіксовані там випадки зараження складають 51% від усіх нових захворювань і 45% смертей від загального числа за тиждень. Це має бути сигналом і для нас.

На жаль, ми бачимо, що проблема не лікування, а власне поширення коронавірусної хвороби в Україні не вирішена. Цифри, які подає офіційна статистика зараз є мало інформативними, адже не корелюють з нашими сусідніми європейськими країнами. 

Від самого початку пандемії ми говорили про те, що необхідно збільшити кількість тестувань для вчасного отримання результатів, адже лише це дасть можливість вчасно виявляти хворих (особливо важливо з легкими формами) та зупиняти епідланцюг шляхом ізоляції пацієнтів.

Зрозуміло, що не існує дієвішого способу зупинити поширення вірусу, окрім як обмежити можливості його передачі. У цьому випадку карантин був би дійсно дієвим, але давайте реально подивимося на те, що відбувається зараз. Чи з впровадженням локдауну стали люди більше дотримуватися карантинних обмежень? Очевидно що ні.  Напевно усі стомилися від постійної напруги і хочуть повернутися до звичного життя. Однак тут варто подумати про медичних працівників, які щодня працюють у "червоних зонах" наражаючи свої життя на небезпеку.

Не все так однозначно. До того часу поки ми не побачимо реальну картину із захворюванням на COVID-19 неможливо говорити про ефективність карантинних обмежень. Відповідно до цього локдауну немає повної довіри людей, оскільки він запроваджувався на низькому рівні захворюваності. Але точно дав результат, бо будь-які обмеження контактів - знижують поширення вірусу.  А реальної картини захворюваності ми не маємо, оскільки, знову ж таки, малою є кількість тестувань. 

Скажімо у Франції, де також був запроваджений жорсткий карантин, обмежувальні заходи, а саме вихід з карантину розподіляли на кілька етапів. Там щотижня вивчали повну картину і відштовхуючись від цього вже вирішують чи посилювати карантинні заходи, чи ні.

На жаль, поки ми не оперуватимемо конкретними цифрами і детальними статистичними даними, уся наша боротьба із COVID-19 виглядатиме, як боротьба із вітряками. Аби вберегтися від коронавірусу варто дотримуватися простих правил.

Варто розуміти, що зупинити вірус можемо лише виконуючи елементарні епідеміологічні правила та рекомендації. Потрібно носити маски, дотримуватися соціальної дистанції, намагатися не відвідувати громадських місць, користуватися дезінфекторами, і найголовніше – бути чесними із собою та оточуючими. Бережіть себе і своїх близьких!

Про автора: Олег Дуда – голова фракції "Європейська солідарність"у Львівській обласній раді. Голова Українського лікарського товариства у Львові.

Редакція не завжди поділяє думки, висловлені авторами блогів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал