Через пандемію COVID-19 у Львівському онкоцентрі не дорахувалися 1,5 тисячі пацієнтів

"Щороку виявляємо приблизно по 8 тисяч нових випадків онкозахворювань. У 2020 виявили 6,5 тисяч. Тобто ці хворі є, але вони ще не дійшли до нас", – таку невтішну статистику озвучив заступник генерального директора з лікувальної роботи Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного Орест Тріль.

У коментарі "Еспресо.Захід" лікар розповів, що найгірша ситуація склалася з раком легень. "Торік виявили майже 500 хворих, хоча у попередні роки – виявляли по 800-900. Рак легень посідає друге місце у загальній структурі захворюваності на онкопатології (після раку грудної залози) і перше – серед онкопатологій у чоловіків", – нагадав Орест Тріль.

17,5% пацієнтів звернулося з IV стадією раку. У попередні роки було 14-15%, але це, каже онколог, не дуже великий відсоток. "Зростання відбулося за рахунок того, що через пандемію менше зверталися по допомогу пацієнти з І-ІІ стадією. Якщо пухлина немає візуальної локалізації (як, наприклад, при раку легень), то людина може й не здогадуватися, що з нею не все гаразд. Навіть сімейний лікар може нічого не запідозрити. Ось чому важливо проходити профілактичні огляди. Зробити ту ж рентгенограму грудної клітки, а далі, коли рентген виявить видиму пухлину – провести бронхоскопію. Попри коронавірус, двері скринінгових центрів відчинені для пацієнтів", – зазначив заступник гендиректора Львівського онкоцентру.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал