"З Офісу президента розіслали "циркуляр" по міністерствах – терміново надати "докази" передвиборчих обіцянок президента", – Ар'єв

"Так Зеленський намагається врятувати свій рейтинг, який стрімголов летить додолу", - каже народний депутат Володимир Ар'єв.

Закон про народовладдя через всеукраїнський референдум, який Верховна Рада ухвалила у вівторок, 26 січня, був однією із передвиборчих обіцянок президента Зеленського. Тож народний депутат України, фракція "Європейська солідарність" Володимир Ар'єв не поділяє побоювань, що восени можуть відбутися вибори на Донбасі і не радить вибудовувати складних теорій. "Все набагато простіше, - пояснив в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" політик. - Зараз по міністерствах пішов "циркуляр" з Офісу президента України – терміново підготувати кроки з виконання передвиборчої програми президента. Зеленський бачить, що його рейтинг летить додолу зі швидкістю, з якою жоден інший президентський рейтинг не летів, і намагається щось зробити, чимось врятувати ситуацію. Але знаєте, це схоже на те, що коли пообіцяв вигнати з хати тарганів, а замість того спалив хату. Ось так зараз відбувається із Законом про референдум (т. зв. законом про народовладдя), який виходить і за межі Конституції, і за межі будь-якої правової демократичної держави, тому що у жодній цивілізованій демократичній правовій країні таких норм, як, наприклад, скасування законів, ухвалених Верховною Радою на референдумі просто не існує".

"Закон про референдум у багатьох місцях є антиконституційним і як тільки його підпише президент, "Європейська солідарність" направить подання у Конституційний Суд. Думаю, ми швидко зберемо підписи народних депутатів і зареєструємо це подання. Щодо порядків у фракції ("Слуга народу". - "Еспресо. Захід") – вибачте, але демократією тут і не пахне. У фракції Петра Порошенка у минулій Верховній Раді за неправильне голосування ніколи нікого не виключали. Ми могли проводити дискусії, могли не погоджуватися один з одним, але нікого не виключали за неправильне голосування. А тут вже й йдеться і про тиск, і про шантаж, про підкуп", - зазначив Володимир Ар'єв.

На думку нардепа, є ще одна проблема, пов’язана з прийняттям цього закону, - питання безпеки. "Слуги народу" ухвалили право на електронне голосування під час референдуму. Але, на відміну від України, в інших європейських країнах чи Сполучених Штатах Америки електронні бази даних на громадян не продаються на радіоринку або як у Києві - на книжковому базарі", - зауважив нардеп.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал