"Концесії аеропорту "Львів" не буде, тепер в пріоритеті залізничний двірець", – Криклій

Через коронакризу активи авіаційної галузі різко впали, тому зараз неможливо знайти для них партнерів, проте це значно легше зробити для об'єктів залізниці.

Про це в інтерв'ю для РБК-Україна розповів міністр інфраструктури Владислав Криклій, інформує "Еспресо.Захід".

Впродовж попередніх років чимало говорили про передачу аеропорту "Львів" у концесію. Спочатку йшлося про "новий" термінал, який, з огляду на сучасність, мав стати дуже привабливим для інвестора. Згодом плани змінились і віддати планували "старий" термінал з інфраструктурою під транспортні перевезення. Злітно-посадкова смуга в будь-якому випадку мала залишатись у державній власності, як стратегічний об'єкт критичної інфраструктури. Зараз від цих ідей відмовились взагалі.

Читайте також: Аеропорт "Львів" завершив рік з пасажиропотоком 1/3 від запланованого обсягу

"Ми ці події не активізували, оскільки концесія – це як торговельний майданчик, як фондова біржа. У гарний період ти можеш продати за дорого, а в не дуже гарний період ти можеш це продати за безцінь. Нам би не хотілось дешево віддавати. Тому по тих концесійних проєктах, державних аеропортах ми взяли паузу до періоду, коли авіація відновиться", - заявив Владислав Криклій.

Натомість урядовець зазначив, що тепер зусилля зосереджені на те, щоби передати у концесію приміщення залізничних вокзалів:

"По концесії вокзалів у нас рух відбувається вперед, все планово. У нас шість вокзалів зараз готуються до концесії, включаючи київський вокзал. Ми дійшли до думки, що великі вокзали, які є свого роду магнітами, будемо у концесії передавати не поодинці, а таким собі набором. Це буде, найімовірніше, як нам рекомендує наш партнер Світовий банк, IFC, у форматі 1+1: тобто один великий вокзал і один менший вокзал. Тоді ми можемо знаходити стратегічного концесіонера, який зацікавлений у великому вокзалі. Маленький йому буде у донавантаження".

Читайте також: У 2020 році пасажиропотік залізничного вокзалу у Львові знизився втричі

В уряді вважають, що вокзали не є профільними об'єктами для "Укрзалізниці", а, відтак, вона не здатна ними належним чином управляти і вони приносять хіба збиток. Натомість їх мають намір перетворити у сучасні торгово-розважальні комплекси, які будуть забезпечувати всіма сервісами та зручностями пасажирів. А заодно і приносити прибуток у бюджет. Перші конкурси мають відбутись вже цього року. І вони можуть стосуватися і вокзалу у Львові.

"Ми плануємо зараз київський з вінницьким вокзалом. Потім у нас Миколаїв, Дніпро, Харків і Чоп. Щодо цих об'єктів ще вивчаємо, як краще їх можна скомплектувати у цьому форматі 1+1. Можливо, Чоп буде йти у парі зі Львовом, бо це логічніше, зважаючи на локацію", - підкреслив міністр інфраструктури.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.