"Львівгаз збут" можуть зобов'язати перерахувати ціни за газ за попередні місяці

Антимонопольний комітет порушив справу проти постачальника.

Тарифи на газ, які встановив "Львівгаз збут" для побутових споживачів у грудні та січні, на 37-38% відрізняються від тарифів інших постачальників. У цьому є ознаки порушення законодавства у частині зловживання монопольним становищем. Про це повідомила "Еспресо.Захід" начальниця Третього відділу досліджень і розслідувань Західного міжобласного територіального відділення АМКУ Галина Боса.

"Скажімо, на січень "Нафтогаз" встановив ціну 7,22 грн за кубометр, "Львівгаз збут" поставив  9,89 грн. Це велика різниця. Але це тільки ознаки порушення, відтак ми проводимо розслідування, – каже Галина Боса. – Якщо доведемо, що ціни були завищені необґрунтовано, то будемо зобов'язувати компанію провести перерахунок газу за попередні місяці. Крім того, компанії доведеться сплатити штраф. Якщо рішення ухвалюватиме АМКУ, а не територіальне відділення, то розмір штрафу може сягати до 10% від виручки за попередній рік".

За словами Галини Босої, до серпня минулого року "Львівгаз збут" був єдиним постачальником газу для побутових споживачів у Львівській області. Але з серпня населення отримало можливість змінити постачальника. Утім, за увесь цей час лише е 2-3% споживачів перейшло до інших постачальників. Тож "Львівгаз збут" і надалі займає домінуюче становище на ринку.

Окрім "Львівгаз збуту", Західне міжобласне територіальне відділення АМКУ проводить розслідування щодо "Закарпатгаз збуту", "Волиньгаз збуту", "Івано-Франківськгаз збуту" та "Рівнегаз збуту".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.