Художниця Дзвінка Загайська запропонувала щось усупереч "Крику" Мунка

По "Видимо/Невидимо" до "Зеленої канапи".

Виставка ліноритів "Видимо/Невидимо" у галереї "Зелена канапа" молодої художниці Дзвінки Загайської - аж ніяк не посил до відомої української народної казки. Це швидше про протилежності та підмінні змісти, про полюсність та баланс, потребу чи зайвість його утримувати. Про те, що в людському житті – попри все – в тій чи іншій формі завжди присутнє, інформує "Еспресо.Захід".

Властиво, Дзвінка Загайська – випускниця кафедри монументального живопису Львівської національної академії мистецтв 2013-го року – як графік до глядача з окремою експозицією приходить уперше. Саме рік карантину посприяв, що вона захотіла спробувати власні сили і в цій царині. А серед її творчих експериментів - малярство на склі, книжкова ілюстрація, писанкарство (до речі, створила понад тисячу авторських писанок, які роз'їхалися по світу, зокрема є в приватних колекціях Мексики, Австралії, США, інших країн).

"Карантин спричинився, що я перестала бігти, – поділилася зі мною думками. – Цей час став часом своєрідної медитації, періодом заглиблення у якісь справді важливі речі, та можливості занурення у ту творчу працю, для якої дня реально мало. За цей рік я переосмислила багато речей і саме техніка лінориту дозволила максимально виразно ці мої роздуми подати. Ідея змістовного і беззмістовного, важливого та неважливого, потрібного та непотрібного… Ми часто говоримо про потребу тримати баланс. Але чи справді баланс аж такий важливий? Дійшла висновку, що набагато важливіше не баланс, а рух. І власне, оці протилежності, які знову ж таки дають можливість цей рух відчути". 

"Дзвінка Загайська, як на мене, дуже органічно продовжує традиції львівської малярської школи, коли художник бере традиційні символи, знаки і їх переосмислює, – ділиться враженнями директорка "Зеленої канапи", мистецтвознавиця Олеся Домарадзька. – Ці знаки, як букви, з яких кожен складає власний текст.Так робить і Дзвінка.  І те, що робить, дуже добре вкладається у внутрішні потреби сучасників. Адже зараз не час для "Крику" Мунка, а для медитативного споглядання". 

Ярина Коваль

Фото Ярини Коваль

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.