У Львові е-квиток обіцяють уже за рік, але є кілька "але"...

За планом, електронний квиток у Львові мають остаточно запровадити в січні 2022 року.

Керівник проєкту впровадження е-квитка у Львові Роман Лев, який працює у структурі ЛКП "Львівавтодор", каже, що все рухається за графіком і вже у квітні в транспорті міста встановлять перші тестові валідатори, повідомляє "Еспресо.Захід".

Видавати пільгові картки мешканцям планують уже з кінця лютого 2021 року. Нині триває процедура завантаження документів людей і створення квитків для пільгових категорій населення.

"У нас немає кілометрових черг. Зроблена зручна мобільна аплікація, куди можна завантажити свої дані. Також це можна зробити на сайті ЛМР або через кабінет мешканця. Крім того, близько півтора десятка наших працівників працюють у ЦНАПах міста й допомагають завантажити потрібні дані для отримання пільгового е-квитка", – говорить Роман Лев.

Засідання транспортної комісії у Львові. Фото: Юрій Мартинович

Спеціалісти наголошують, що вже тепер варто починати рекламну кампанію, щоб кожен міг зрозуміти, як працює е-квиток і як ним користуватися.

Про е-квиток у Львові нічого не говорив хіба лінивий. Ця епопея триває ще з часів Євро-2012. 2020 рік став переломним, адже проєкт нарешті зрушив з мертвої точки. У березні підписали всі домовленості й оголосили переможців тендерів, які займатимуться впровадженням е-квитка у Львові. Водночас і тут виникла низка проблем.

"Цей контракт писали ще 2016-2017 роках. Він не передбачав впровадження хмарних сервісів. Хмара там прописана як серверна. Адміністрування хмари прописано з обох сторін, але більше – з нашої. Оскільки у Вінниці сталася халепа і через пожежу згоріло все устаткування, ми вирішили не наступати на ті самі граблі. Тому управління е-квитком буде у хмарі. У хмарі буде також вся база пільгової категорії населення, вся інформація про валідацію, хто куди й коли їздив. Нам уже передали тестову хмару. Але на ту заробітну плату, яка наявна в комунальному підприємстві, я не можу найняти кваліфікований персонал з ринковою оплатою праці. Нам потрібні хороші IT-працівники та девопси для адміністрування системи, для її перевірки й усунення всіх можливих багів. Ринкова зарплата таких спеціалістів становить півтори тисячі доларів, при тому, що офіційно ми можемо дати лише 17 тис. грн. Упродовж двох тижнів уже звільнилося троє програмістів. Складно втримати людей лише за ідею, а плинність кадрів не допоможе якісно втілити цей амбітний проєкт. Тому шукаємо шляхи вирішення цієї проблеми", – розповідає Роман Лев.

Читайте також: Реальна ціна за проїзд у Львові має бути не 7, а 14 грн, - перевізники

Цікаво також, що в контракті, який розробляли ще п’ять років тому, вписаний 3G інтернет, при тому, що скоро у нас вже буде 5G. У контракті були передбачені також Wi-Fi передавачі у різних стаціонарних депо, які мали б роздавати інтернет для транспорту. Однак зараз це недоцільно, бо достатньо звичайної SIM-карти, щоб якісно працювала система в автобусі. Тож відповідальні за впровадження е-квитка у Львові зараз частково змінюють контракт, викидаючи з нього застарілі речі й натомість вкладаючи вивільнені кошти в інші нагальні потреби, щоб усе працювало в ногу з часом.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал