У Львівській ОДА прокоментували ситуацію, що склалася на державному заводі ЛОРТА

Чиновники прогнозують, що у січні-лютому оборонне підприємство отримає заборговані кошти та нові замовлення

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

"Є дві причини цієї ситуації, - каже перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик. - По-перше, це недозавантаженість підприємства замовленнями, перш за все, державними. І друге, - це незавершені розрахунки вже за виготовлену роботу в межах державного оборонного замовлення. Згідно з попередніми прогнозами та інформацією, яку ми маємо від керівництва заводу та “Укроборонпрому”, ці проблеми можуть бути вирішені у січні-лютому. Йдеться, насамперед, про те, що ситуація буде вирішена в частині державного оборонного фінансування на 2021 рік, і друге питання - це те, що завод може отримати додаткові контракти оборонного характеру".

Водночас недопуск людей на роботу чиновник пояснює чинністю наказу. "Треба розуміти, що це фактично є розпорядчий документ адміністрації підприємства, згідно з яким працівників переведено на робочий графік у чотири рази на місяць. Про істотну зміну умов праці працівників у встановленому законом порядку було повідомлено завчасно". - каже Андрій Годик. 

Натомість голова профспілкового комітету заводу Галина Тарнавська каже, що цей наказ на підприємстві виданий ще три роки тому. "Ми за ним ніколи не працювали. По понеділках усі працівники завжди виходили на роботу, а в інші дні працювали за списками. Тому й люди виходять у понеділок, але зараз їх не допускають до роботи. Цей наказ не може діяти безкінечно. Тоді були певні обставини. Вони були вирішені. І після цього люди працювали нормально".

Пані Тарнавська каже, що нового наказу про режим роботи у чотири дні на місяць останнім часом не було. “Був наказ про те, що ми працюємо один день на місяць. Він датований другим грудням 2020 року. Однак ми отримали його лише четвертого січня”.

У відповідь на це перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик порадив людям звертатися до Держпраці. "Я посилаюсь на інформацію від адміністрації заводу. Якщо ж трудові права працівників заводу порушені, вони повинні звернутися у Держпраці", - каже Андрій Годик.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.