"Люди не хотіли витратити 20 хвилин, аби змінити постачальника, щоб отримати меншу ціну на газ. Але виходять на акції протесту", - експерт

За пів року лише 3% споживачів відмовились від послуг облгазів, які пропонують найвищі тарифи.

Про це повідомив "Еспресо.Захід"  голова Комітету енергетичної незалежності Іван Надеїн.

"Усі ці акції протесту – це спроба дестабілізувати і розхитати політичну ситуацію в країні, – каже Іван Надеїн. – Люди мали пів року, аби змінити постачальника газу. Перейшовши до того ж "Нафтогазу" можна було зекономити 20-30%, порівняно з тими тарифами, що пропонують облгази. Це можна оформити за 20 хвилин. Але за шість місяців це зробили лише 3%, а 97% не змогли пройти цю просту процедуру заміни постачальника. Про що це говорить? Перше, що одній частині українців насправді не принципово, скільки коштує газ. То для чого для них знижувати ціни? Інша частина, для яких ціна важлива, не змогла замінити постачальника через непоінформованість чи низьку соціальну грамотність. І тут уже недопрацювання уряду, що українцям не достатньо пояснили, що таке ринок газу, і які можливості він дає споживачу. Натомість уряд запроваджує граничну ціну на газ, яка дозволяє клієнтам облгазів отримувати на 30% дешевший газ, хоча практично таку ж знижку можна було отримати, просто змінивши постачальника".

На думку експерта, повернення до регулювання ціни на газ у ручному режимі матиме лише негативні наслідки для країни.

"Насамперед, уведення граничної ціни на газ – це порушення наших домовленостей з міжнародними партнерами. І наслідки цього ми ще відчуємо, – каже Іван Надеїн. – Але навіть після запровадження граничних цін акції протесту не припинились.  Усі політики намагаються на цій темі виграти політичні дивіденди. На мітингах кричать про соціальну справедливість. Але якраз ця соціальна справедливість порушується запровадженням граничних цін та обмеженням субсидій. Бо ті, хто споживає багато газу, будуть отримувати більше соціальної підтримки, ніж ті, хто живуть у невеликих будинках десь в селі, і використовують значно менше газу. Справедливо було б не втручатись у ринкове ціноутворення, натомість збільшити субсидії та адресну допомогу тим, хто справді цього потребує. Не можна поєднувати енергетичну політику і соціальну політику, бо так ми повертаємось у соціалізм і "зрівняйлівку", коли держава буде платити за все. Ми так  повернемось на 10-15 років назад, у повну дотацію державних енергетичних компаній...  Так довго і так складно створювати ринок газу і так легко його знизити – треба ще мати політичну волю!".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.