"ФСБ готувала провокацію з підпалом синагоги у Бабиному Яру", – Зісельс

Її мали намір звести на місці православного цвинтаря та підпалити у день пам'яті жертв Голокосту, щоби показати світові антисемітизм українців.

Про це учора, 22 січня, у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявив виконавчий співпрезидент Асоціація єврейських громадських організацій та общин України Йосиф Зісельс, повідомляє "Еспресо.Захід".

Він зазначив, що ця провокація відбулася в рамках протистояння між російським та українським проєктом меморіалізації Бабиного Яру, яке триває вже близько п'яти років.

"Кожен з них розвивається і конфлікт стає дедалі гострішим. Ми, звісно ж, підтримуємо український проєкт. Адже він виходить з нашого бачення культури і політики пам'яті, а російський – з їхньої. З того жахливого побєдобєсія, яке характерне для Кремля. На цьому тлі трапляються різні провокації.

До прикладу, у листопаді представники російської версії звернулись до міністра культури Олександра Ткаченка з проханням побудувати меморіальну дерев'яну синагогу, яку вони назвали тимчасовою. І зробити це вони хотіли на території зруйнованого радянською владою кирилівського православного цвинтаря. Звісно ж, це збудило різні пристрасті, і ми 24 грудня написали звернення від українських євреїв проти будівництва синагоги на місці християнського цвинтаря, що могло збудити міжнаціональну ворожнечу і спричинити провокації проти України, адже імпульс цієї ідеї іде з Росії", - розповів Йосиф Зісельс.

Та це не зупинило провокацію, яка лише отримала несподіване продовження у найвищих владних кабінетах: голова адміністрації президента Андрій Єрмак почав тиснути на міністра культури з вимогою надати дозвіл на будівництво.

Окрім цього, наприкінці грудня на цій території почалися археологічні розкопки з метою довести те, що там не було цвинтаря. Насправді археологи знайшли людські кістки. Тоді до них підійшли два отці з каплички московського патріархату, що розташована поруч і сказали: у разі будівництва синагоги вони її спалять.

"Та, на щастя, до цього не дійшло. Наші вчасні дії і наше звернення, а також позиція міністра призвели до того, що провокацію вдалося зупинити. Дозвіл на будівництво синагоги на цвинтарі не було видано. Хоча у них були вже готові конструкції, які можна було зібрати за два дні.

Тоді я сумно пожартував, що одна команда з Москви вимагала побудувати синагогу, друга – спалити її, а третя – зняти це і показати всьому світу, як Україна зустрічає міжнародний день жертв Голокосту. Тобто планувалась типова спецоперація у стилі КГБ-ФСБ", - відзначив лідер єврейської асоціації.

Для виконання цієї провокації планувалось використати представників українських праворадикальних організацій. Та коли не вдалося розпалити конфлікт з допомогою будівництва та підпалу синагоги, то вони пішли іншим шляхом.

"Якраз перед Новим роком ми отримали інформацію, що представники партії ОПЗЖ заплатили представникам "праворадикальних" організацій для створення провокацій. Ця інформація підтвердилась вже 6 січня. У Святвечір, коли вже завершився робочий день, група активістів влаштували пікетування посольства Ізраїлю в Києві з вимогою визнання Голодомору. І це справді було дуже дивно і виглядало, як відпрацювання цих грошей", - зазначив Йосиф Зісельс.

Євген Карась, лідер С14, яку було названо однією з імовірних виконавців підпалу та пікетування, заперечує ці звинувачення і зазначає, що організація вже не існує 1,5 роки, тому вона не може бути причетною до цього.

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.