"Для Кремля піар Медведчука важливіший, аніж звільнення своїх людей", – Денис Казанський

Замість рівноцінного обміну полонених українців на бойовиків вони віддають наших задля підняття рейтингу кума Володимира Путіна та демонстрації ефективності Дмитра Козака.

Про це сьогодні, 22 січня, у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявив журналіст, член Тристоронньої контактної групи від України Денис Казанський, повідомляє "Еспресо.Захід".

Він зазначив, що всі питання обміну завжди обговорюють через Тристоронню контактну групу (ТКГ). І є вже розроблена процедура обмінів, адже вони вже неодноразово відбувалися. Та цього разу бойовики відмовилися навіть обговорювати це питання, а сказали, що просто відпустять кількох людей, віддавши їх Віктору Медведчуку, нардепу від ОПЗЖ й куму Путіна.

"Зрозуміло, що це піар для Медведчука. Він мав би підняти його рейтинг, який вперся в певну електоральну стелю. І зараз росіяни придумують такі проєкти, щоб активізувати симпатії до цього політика. Тобто "ЛНР" і "ДНР" могли б домовитися в ТКГ про обмін. Могли б віддати наших, а натомість отримати своїх людей, своїх соратників, які заарештовані в Україні. А вони відмовилися від цього механізму і просто віддають наших полонених другу Путіна.

Для них піар Медведчука важливіший, аніж звільнення своїх людей. Здавалося б, це абсурд, але такими є реалії – їхні люди бойовикам не потрібні. До них ставляться, як до розхідного матеріалу, а натомість працюють на розкрутку конкретного політика.

Також нам не відомо, чому обмін досі не відбувся. Ми й самі у ТКГ не знаємо цього, бо все вирішується напряму між Медведчуком і росіянами", – пояснив Денис Казанцев.

Окрім цього, учасник переговорного процесу наголосив на тому, що росіянам і Дмитру Козаку, як їх головному емісару, ніяк не вдається заманити українців у пастку в найбільш принципових для них питаннях, і це їх відчутно дратує.

"Я можу лише припускати, що від Козака вимагають ефективності. Він уже тривалий час очолює український напрямок у Путіна, замінивши Владислава Суркова, який не зміг показати належного результату. Очевидно, що він обіцяв президенту Росії працювати краще. Обіцяв, що Україна "прогнеться", поступиться й піде на умови Кремля. Та цього немає і, відповідно, Козак нервує. Не виключено, що він отримує і жорсткого прочухана від своїх кураторів. Відповідно, під час останнього засідання ТКГ він з'явився особисто, говорив нервово і емоційно. Вимагав, щоби ми прийняли документи, які подають маріонетки Кремля, або щоби сказали, що не виконуватимемо Мінські угоди. Тобто ми знову маємо, або легалізувати бойовиків, або відкликати підпис з-під документа. Для цього вони постійно нас провокують, намагаються вивести з себе. Але Україна не ведеться на провокації, не поступається у принципових питаннях – і це дуже дратує росіян. Що було красномовно підтверджено поведінкою Козака. Адже йому знову доведеться звітувати, а похвалитись нічим. І його авторитет похитається, а можливо стане під загрозою і кар’єра", – додав Денис Казанський.

Нагадаємо, програма "Борковський & Валевська" виходить щоп'ятниці о 21:15 на телеканалі "Еспресо".

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.