МОН досі не надало чіткого плану реформування старшої школи

Цьогоріч має розпочатися підготовка до впровадження "профільної" школи в Україні.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

У зв’язку з впровадженням "нової української школи" до 2022 року всі навчальні заклади середньої освіти мають визначитися зі своїм статусом, аби у 2027 році повноцінно запрацювала так звана "профільна" школа. Відтак навчальні заклади вже нині поділяють на початкові, гімназії, де буде молодша школа та середня, а також ліцеї, де учні навчатимуться дванадцять років. 

"До початкової школи та до ліцеїв різні вимоги, – розповіла в коментарі журналістці "Еспресо.Захід" ексміністерка освіти науки і науки України Лілія Гриневич. – Має бути дуже точний, покроковий, поетапний план впровадження профільної школи. Треба вирішити чимало поточних питань. Досі МОН не надало чіткого плану. Нині впроваджують усе те, що було закладено раніше, але про старшу школу розмов не ведуть. Насправді навіть ця зміна статусу є дуже складним процесом".

Лілія Гриневич наголосила, що для української освіти надзвичайно важлива така структура. Особливо потрібною є профільна трирічна школа, де школярі здобуватимуть знання в певному напрямі. Вона переконана: якщо найближчим часом в Міністерстві освіти і науки не будуть швидко реагувати, визначення статусу шкіл доведеться відкласти до 2024 року. 

"По-перше, органи місцевого самоврядування ще не мають тих критеріїв, згідно з якими визначають статус шкіл.  Їх потрібно розробити якнайшвидше, – додає Лілія Гриневич. – По-друге, потрібно проводити роз’яснювальну роботу, оскільки не завжди все нове сприймається позитивно. Потрібно пояснювати батькам, учителям, які позитиви принесе їм ця реформа". 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал