"Захистити Україну від популістів, корупціонерів, олігархату та російської агентури – це не справа Байдена", - Лубківський

Новообраний президент США не виконуватиме за українців їхню "домашню роботу".

Ексміністр закордонних справ України Данило Лубківський закликав українців керуватися розсудливим оптимізмом. Новообраний президент США – друг України, але він не виконуватиме за українців їх "домашню роботу".

"Що саме можна було б порадити українській владі, офіційному Києву (після того як Джозеф Байден офіційно заступив на посаду Президента США. – Ред.)? Ясна річ, що потрібно дуже ініціативно виставити реалістичні цілі та пріоритети для двостороннього порядку денного. А такі пріоритети є у кількох сферах. Нам потрібно відновити комісію стратегічного рівня. Нам потрібно використати попередній досвід функціонування такої посади як спеціальний представник уряду Сполучених Штатів для мирних переговорів. Нам потрібно забезпечити дуже активну участь Сполучених Штатів у заходах міжнародного тиску на російського агресора. Нам потрібно забезпечити присутність (США. – Ред.) у Чорному морі і перевести її в оборонну площину. Нам потрібно (і ми очікуємо) збільшення оборонної допомоги, - перелічив в ефірі програми "Головне" ексвисокопосадовець. - У нас є величезний порядок денний, у тому числі економічні та гуманітарні питання, а також підтримки внутрішніх реформ. Тобто масив роботи є великим".

"В особі Джозефа Байдена ми бачимо справжнього друга України. Але дуже важливо нам, по-перше, набратися терпіння і, по-друге, як б сказав, керуватися розумним, розсудливим оптимізмом. Слава Богу, на чолі Сполучених Штатів сьогодні став президент Байден. Але захистити себе від популістів, тих, хто обманює людей красивими відео, від російської загрози і російської агентури, корупціонерів та олігархату, неправильних практик у рамках судівського корпусу і всього іншого, всього комплексу проблем, це – наша домашня робота, наші внутрішні дії, наше бажання. Це не від Байдена залежить. Це залежить від нас із вами та України у цілому", - підсумував Данило Лубківський.

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал