П'ять нових туристичних маршрутів пов'яжуть із Франком

Фундатор організованого туристичного руху в Галичині міг би й вас покликати у ці поїздки

Чи не найвагомішим підсумком проєкту Дому Франка "Франкомандри +", який переміг у грантовій програмі "Культура плюс" Українського культурного фонду, стане видання путівника з цілком новими, спеціально розробленими маршрутами, пов'язаними з іменем Івана Франка, та його цифрова версія. Це справді дуже цікаво, оскільки, як правило, туристичні компанії, що стосується Франка, пропонують роками одне й те ж, інформує "Еспресо.Захід".

Як прокоментував нам директор Дому Франка Богдан Тихолоз, властиво, йдеться не про тематичні маршрути, присвячені Іванові Франку, а ті, де сам Іван Франко міг би бути туристичним гідом, який розповідає власні історії, однак у сучасній системі координат. Мова про цікаві місцини, де Франко свого часу бував, і які його чимось заінтригували. Зрештою, це не штучне залучення  імені Івана Франка у цю тему. Адже Іван Якович і сам чимало мандрував та ще й  організовував туристичні групи. Недаремно його вважають одним із фундаторів розвитку туризму та організованого туристичного руху в Україні, зокрема в Галичині. 

"Останній рік для культури та туризму був дуже складним, – каже Богдан Тихолоз. – Відтак ми із нашими партнерами в царині внутрішнього туризму взялися створити якісний публічний культурно-туристичний продукт, який – доступний в аудіо-, відео- та друкованій формі - піде на користь як Дому Франка (бо приведе до нас нових гостей), так і туристичних компаній, що отримають змогу запропонувати українцям нові та якісні пізнавальні туристичні стежки, покликані пробудити чи посилити зацікавлення рідним краєм".

Зокрема, йдеться про п'ять нових маршрутів – небанальну пішу прогулянку Львовом, маршрут на Гуцульщину, до Нагуєвич і по довкіллю, на Бойківщину (де Франко часто бував у свого приятеля отця Михайла Зубрицького), а також такий, де ім'я Івана Франка об'єднає в один шлях Польщу, Австрію, Угорщину, Хорватію та Україну. 

"Під час напрацювань (а наша настанова – побачити все на власні очі) з'ясувалося, – каже Богдан Тихолоз, – що ці п'ять маршрутів – не фініш. Принаймні, вже нині бачимо ще один можливий та дуже цікавий і незбитий маршрут на Тернопільщину. І не тільки. Думаю, "Франкомандри +" допоможуть нам ще раз гучно сказати: попри свою хрестоматійність особистість Франка і сьогодні здатна бути дуже життєздатною та сучасною". 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.