У Бориславі буде пам'ятник Яну Зегу

Пам'ятник планують встановити біля місця, де колись була аптека, яку відкрив засновник промислової нафтопереробки.

Уже за тиждень-два – у лютому – оголосять мистецький конкурс на встановлення в Бориславі пам'ятника засновнику промислової нафтопереробки в Галичині Яну Зегу. Цей пам'ятник має стати першою серйозною спробою (якщо не брати до уваги скульптуру Зега біля ресторану "Гасова лямпа" та меморіальну таблицю на стіні колишньої аптеки "Під золотою зіркою" на вулиці Коперінка у Львові) увічнення пам'яті людини, якій світ завдячує очищенням нафти хімічним способом так, щоб вона завдяки цьому стала придатною для використання у технічних цілях. Пам'ятник встановлять у межах Програми транскордонної співпраці (Польща-Білорусь-Україна 2014-2020), зокрема спільного проекту "Нафтова колиска Європи: забута історія Польщі й України", що його Бориславська міська рада спільно з гміною Санок почали реалізувати в листопаді 2020 року, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповіла координаторка проєкту Альбертина Бучинська, побудова пам’ятників Яну Зегу в Бориславі та Ігнасію Лукасєвічу в Страхоцині гміни Санок  – дослідникам, першовідкривачам способу отримання гасу та піонерам переробки нафти – є одним з основних та дороговартісних завдань проєкту, що має на меті спільні історичні експертні дослідження, видання карт, двомовного альбому, створення інтернет-сторінки, а також проведення спільних тренінгів, семінарів та конференцій. 

"Варте уваги, що Ян Зег чомусь донині залишається належно не пошанованим, на відміну від Ігнація Лукасевича, якому поляки – як своєму земляку – поставили пам'ятники практично в усіх містах та містечках, де він жив і працював, – розповідає Альбертина Бучинська. – Тому маємо якось надолужити. Адже саме Ян Зег мав виключні права (в нашому розумінні – патент) на очищення нафти хімічним способом. Львівський період його життя, попри успіх винаходу, склався трагічно: у вогні загинули його молода дружина та її сестра. І хоча за якихось кілька років після трагедії Ян Зег повернувся до улюбленого заняття, втім з часом перебрався до Борислава. Тут відкрив аптеку, тут вдруге одружився, тут помер і похований, однак могила не збереглася. В радянські часи була знесена будівля аптеки і зрівняно з землею цвинтар. Певні події неможливо відвернути, тим паче, коли говоримо про часову перспективу, однак можливо, щоби пам'ять про людей, які цього вартують, жила".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.