"Влада не захищає людей від високих тарифів. Тепер питання, чи не робить вона це навмисне", – Микола Княжицький

Ріст тарифів на газ не міг бути несподіванкою для українського уряду, але він нічого не зробив, щоб захистити людей.

Про це сьогодні, 15 січня, у прямому ефірі програми "Еспресо" "Борковський & Валевська" заявив народний депутат України, член фракції "Європейська солідарність" Микола Княжицький, повідомляє "Еспресо.Захід".

"Очевидно, що тарифи не виросли несподівано. Очевидно, що уряд чудово розумів, що ми взяли на себе зобов'язання перед Міжнародним Валютним Фондом зробити вільним ринок газу, – каже Микола Княжицький. – Відтак – що є завданням уряду в цей час? Захистити людей, наприклад, підняти субсидії. Що робить уряд натомість? Навпаки – зменшує в бюджеті вдвічі кошти, які йдуть на виплату субсидій. Також уряд мав би пояснити людям, як зробити цей газ дешевшим і зробити все для того, аби в умовах вільного ринку газ був якомога дешевшим для людей. Але у цьому напрямку уряд не робить нічого".

Народний депутат нагадує, що в Україні є монополіст – "Регіональна газова компанія", яка належить олігарху Дмитру Фірташу, і яка власне найбільше підняла ціни.

"Уряд на це каже, що їм треба було підняти ціни, оскільки вони дуже багато грошей втратили в попередні роки. Тобто уряд фактично не робить нічого, щоб захистити людей", – наголошує Микола Княжицький.

І додає, що нині головне питання в тому, чи влада просто самоусунулась, чи робить це навмисне.

"Влада зменшила кількість субсидій, знаючи, що вводитиметься ринок газу і нічого не зробила, щоб захистити людей. Вони самоусунулись? Чи, може, зробили це навмисне – для того, щоб сьогодні прозвучала заява представника цього уряду пана Вітренка про те, що ми повинні купувати російський газ?", – підсумовує Микола Княжицький.

Зазначимо, програма "Борковський & Валевська" виходить щоп'ятниці о 21.15 на телеканалі "Еспресо".

Усі попередні програми "Борковський & Валевська" можна переглянути тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.