Книга львівської волонтерки Ірини Вовк увійшла до Всеукраїнського рейтингу "Книжка року"

Тритомник "На щиті" вміщає 155 спогадів родин загиблих воїнів.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Тритомник "На щиті" львівської волонтерки Ірини Вовк увійшов до Всеукраїнського рейтингу "Книжка року". Ці книги – серед 14 видань у номінації "Сучасні мемуари/публіцистика". У коментарі журналістці "Еспресо.Захід" авторка зізналася, як книжка вона ніколи не планувалася, адже спочатку були короткі ролики, які транслювалися на одному із українських телеканалів. Потім авторка зрозуміла, що в одну хвилину не можливо розповісти все те, що родичі переживають у себе в душі.

"Я стала пробувати писати книгу, втілювати це все в текст. Назбиралося два мільйони знаків і три томи. Видавництва не хотіли видавати, комусь було занадто дорого, комусь сумно, не на часі, занадто великий об’єм. Єдине видавництво – це "Фоліо", яке видало трьома томами за власний кошт і допомагає популяризувати літературу про війну, яка триває вже сім років і ще не завершилася. Хлопці не втомлюються, ми не втомлюємося і не дозволимо втомлюватися нікому, хто живе в Україні", – каже Ірина Вовк.

У трьох томах вміщено 155 історій.  Раніше видання вже здобуло премію малого журі на Bookforum. А нині спогади увійшли до Всеукраїнського рейтингу "Книжка року".

"Це насправді престижна церемонія. Книга стоїть поруч із виданням Олега Сенцова, що теж не може бути почесним, – додає Ірина Вовк. – Але в першу чергу це свідчить про те, що цю літературу читають, вона є в книгарнях і нею цікавляться. Назви населених пунктів Донецької та Луганської області чують і знають імена загиблих Героїв. Важливо, щоб говорили про всі книжки, які пишуть ветерани, адже вони пережили ті події і знають їх зсередини, хто чув  запахи, звуки, стогони та свисти цієї війни. Про це ми маємо не забувати, говорити і пам’ятати".

Результати рейтингу оприлюднять на початку лютого.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал