У Львові організували фестиваль першої української жінки-композиторки

Онлайн-фестиваль Стефанії Туркевич ініціювали Львівський органний зал та Галицьке музичне товариство.

З вечірньої онлайн-лекції відомої музикознавиці Любові Кияновської 13 січня у Львові розпочався онлайн-фестиваль Стефанії Туркевич - першої української жінки-композиторки. Його організували Львівський органний зал і Галицьке музичне товариство. У межах фестивалю організатори надали змогу всім охочим відкривати для себе невідомі сторінки української музики щодня о 19:00 на каналі Collegium Management в YouTube від 13 до 17 січня. 

Як розповів співдиректор Львівського органного залу Тарас Демко, онлайн-форма фестивалю не пов'язана з жодними форсмажорними обставинами – подію саме в такому форматі організатори спланували ще торік. 

"Останнього року – попри всі його труднощі – в рамках стратегії нашої праці ми дуже багато зробили щодо промоції класиків української музики, розвіювання історичних фейків про українську культуру, підвищення у свідомості українців планки вітчизняної музики тощо. І не маємо наміру зупинятися. Як один із наступних своїх кроків замислили створення великих онлайн-проєктів. І постать Стефанії Туркевич – неймовірно цікавої композиторки та особистості, доньки священника, яка водночас була дуже прогресивною та зуміла стати, цитуючи фахівців, "найбільшим чоловіком серед композиторів-чоловіків Галичини її часу" – видалася нам найбільш інтригуючою, щоб яскраво розпочати цю серію онлайн-представлення". 

Стефанія Туркевич, яка через певні обставини вагому частину свого життя прожила в еміграції та завершила його у Великій Британії, написала понад сотню різних музичних творів – симфоній, балетів, камерної музики та творів для дітей. Однак довгі десятиліття Україна про неї нічого не знала: в радянські часи ім'я цієї талановитої модерної жінки було під забороною. І лише зараз повертається у свідомість сучасників належним чином.  

Зміст онлайн-фестивалю Стефанії Туркевич (яка, до слова, ще й була першою докторкою музикознавства в Галичині) становлять три лекції про неї відомих уже сучасних докторок музикознавства Любові Кияновської та Наталії Сиротинської, а також двох записів її музики – "Симфонії № 1" та балету "Руки" у виконанні Ukrainian Festival Orchestra під батутою Івана Остаповича.

Наступний великий онлайн-проєкт Львівський органний зал  планує присвятити особистості Станіслава Людкевича та здивувати його невідомими творами, а ще наступний – несправедливо забутим Антінові Рудницькому, Роману Сімовичу та Романові Придаткевичу. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.