"Розформування "Аеророзвідки" свідчить про неузгодженість дій між Збройними силами та Міноборони", – Гончар

На думку підполковника запасу ЗСУ, це вказує на системну проблему – такого у воюючій державі бути не повинно.

Як повідомляв раніше "Еспресо", з березня Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління А2724 "Аеророзвідка" (військовослужбовці якого розробили систему забезпечення ситуаційної обізнаності "Дельта", побудовану за сучасними технологічними підходами у відповідності до стандартів НАТО, системи відеонагляду вздовж лінії розмежування на Донбасі та спроєктували ряд безпілотних літальних апаратів) припиняє свою діяльність. Після ліквідації частина підрозділу перейде у підпорядкування Командування Об'єднаних сил, а частина – ввійде до наукового складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації.

Як нагадав в ефірі програми "Головне" телеканалу "Еспресо" підполковник запасу ЗСУ Ярослав Гончар, цей підрозділ було створено у складі Збройних сил з волонтерської ініціативи ще у 2015 році. На думку колишнього офіцера ЗСУ, рішення, яке було прийняте, суперечить Закону України про національну безпеку. "Закон України про національну безпеку чітко визначає, що повинно бути розділення функцій застосування і генерування сили. Єдиною установою у цій державі, яка має право застосовувати силу, – це Командування Об’єднаних сил. Проте воно не займається генеруванням спроможності. Тобто це головнокомандувач під потреби операції повинен передавати боєздатний комплект сил і засобів, – пояснює Ярослав Гончар. – Що ми отримали натомість? Підрозділ зі спроможністю буде назавжди переданий у режим застосування. Отже, ніхто не буде відповідати за підготовку, постачання, відновлення – люди наче у кріпацтво потрапили. Де відповідь на запитання, що буде, коли операція закінчиться? Озброєні люди з усім тим обладнанням – куди їх?"

"Розраховував на те, що відбудеться певне переосмислення. Подібна пропозиція про реорганізацію цієї військової частини вже подавалася наприкінці минулого року. Тоді її зупинив міністр оборони, який звернув увагу на те, що запропоноване рішення від Збройних сил України суперечить, по-перше, Закону України про нацбезпеку, а по-друге, суперечить військово-політичним вказівкам міністра оборони, оскільки ще за каденції міністра Загороднюка було розпочато процес створення Центру інновації ЗСУ. Передбачалося, що цей центр буде створений саме на базі цієї частини "Аеророзвідка", на базі того складу, що знаходиться тут, у Києві. Тепер же цей склад передають іншому підрозділу, хоча згадана ініціатива вже була озвучена партнерам по НАТО і отримала підтримку з їх боку, а тепер ми маємо ситуацію, коли одна частина підрозділу всупереч Закону про нацбезпеку передається у Командування Об’єднаних сил, а інша частина – всупереч волі одного й другого міністра оброни – передається іншому підрозділу Збройних сил України. Це говорить тільки про неузгодженість дій між Збройними силами та Міністерством оборони, що є системною проблемою. Так не повинно відбуватися у воюючій державі", – підсумував підполковник запасу ЗСУ.  

Усі попередні випуски програми "Головне" можна переглянути тут

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал