У ЛМР "моральна дилема": купувати білоруські автобуси чи ні

У Львівській міській раді роздумують над тим, чи варто купувати автобуси білоруської компанії "МАЗ".

Про це повідомив у Facebook міський голова Львова Андрій Садовий, передає "Еспресо.Захід".

Зазначимо, завершився тендер на закупівлю 100 дванадцятиметрових низькопідлогових автобусів. Ця закупівля відбувається в рамках співпраці з Європейським інвестиційним банком. Однак, як пише Андрій Садовий, за оцінками міжнародних експертів, найвигіднішу пропозицію подала білоруська компанія "МАЗ".  Пропозиції інших учасників тендеру або значно дорожчі, або не відповідають технічним вимогам конкурсу.

"І тут питання… Маємо ситуацію, яку треба обговорити в широкому колі і ухвалити мудре рішення… Чи маємо ми моральне право купувати автобуси в Білорусі? Тут маю нагадати, що Верховна рада України визнала президентські вибори в цій країні недемократичними. Мирні страйки білоруських громадян, в тому числі працівників МАЗу, регулярно придушують силовики. Відповідь на це питання я б хотів почути від керівництва Європейського банку, Кабінету міністрів та львів’ян. Це непроста ситуація, бо у випадку скасування тендеру ми втратимо ще рік, а можливо й більше без цих машин", – написав Андрій Садовий.  

На це вже відреагував львівський експерт стосовно транспорту Святослав Товстига.

"Так треба вміти: прописати технічні характеристики, ну дуже наближені до характеристик автобуса "МАЗ" (не під "mersedes" чи "man"), всередині літа оголосити, що "Богдан" подав найкращу цінову пропозицію. Затягнути на сім місяців визначення переможця, тим самим заморозити мільйонні кошти компаній претендентів-виробників через банківську гарантію під час пандемії. І за дивних обставин чомусь вилітає із конкурсу наш виробник-переможець "Богдан" (ймовірно, не продовжив банківську гарантію, тим самим розморозив свої мільйонні кошти на інші проєкти) і перемагає МАЗ (із поста міського голови), який мав друге місце по ціновій пропозиції, а зараз міський голова питає: "Що робити?" Шановні депутати, треба негайно збирати сесію і заслухати цікаву історію із закупкою автобусів, так далі не може бути, потрібно дати оцінку!", – написав Товстига.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал