Папа дозволив жінкам проводити літургію

Папа Римський Франциск змінив канон Кодексу канонічного права, дозволивши жінкам читати літургію, бути присутніми біля вівтаря та уділяти свяче причастя.

Про це повідомляє Радіо Ватикану, передає "Еспресо.Захід".      

Апостольським листом motu proprio "Spiritus Domini" Папа Франциск постановив, що служіння лекторату та аколітату відтепер відкриті також і для жінок у постійній формі з наданням відповідного церковного мандату.

Насправді, жінки, які читають Боже слово під час літургійних богослужінь чи прислуговують при вівтарі, не є чимось новим у житті сучасної Церкви. Але дотепер це відбувалося без інституційного мандату. Відтак, Папа Франциск вирішив узаконити цю жіночу присутність при вівтарі.

Тож згаданим апостольським листом Папа змінив канон, постановивши, що жінки можуть отримати доступ до цих служінь і бути настановленими читцями й аколітами шляхом відповідної літургійної чинності. Слід, за його словами, чітко розрізняти, що йдеться про мирянські служіння, "суттєво відмінні від рукоположеного служіння, що отримується через таїнство рукоположення". Тобто жінка досі не може стати священницею у католицтві.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал