Степанов пояснив, чому заборонили продавати посуд, іграшки та шкарпетки

Міністр пояснює, що такими є правила епідеміології. Головною метою посиленого карантину, за словами міністра, є зменшити кількість контактів між людьми.

Про це на щоденному брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 9 січня, у другий день жорсткого карантину, Максим Степанов заявив, що країни Європи закриваються на локдаун, людям не дозволяють виходити з домівок без попереднього запису, однак лише в Україні карантинні обмеження сприймають як квест "обійти заборону". Міністр обурюється, що в жодній європейській країні так активно не точилися обговорення щодо доцільності дій влади під час пандемії. Він зазначає, що норми, які діють зараз, розробили з урахуванням думки провідних українських лікарів, епідеміологів, інфекціоністів, а також спирались на міжнародний досвід.

"Вчора в мережі було безліч публікацій щодо заборони продажу певних категорій товарів на період посилених карантинних обмежень. Деякі з трактувань доходили до відвертого абсурду. Щоб було зрозуміліше, то розповім про все на прикладах, які обговорювали в мережі. По-перше, ні, не розповсюджується вірус активніше на іграшках, шкарпетках чи батарейках у порівнянні з кормами тварин чи насінням. Логіка тут зовсім в іншому. Очевидно, що вона ґрунтується на законах епідеміології. 

Наприклад, є супермаркет. У ньому є товари на будь-який смак і будь-яку потребу. Є 100 людей, яким треба придбати різні товари. 20 людей підуть у супермаркет, щоб купити їжу. Ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни. Наступні 20 – купити новий посуд чи побутову техніку. Особливо це стосується великих супермаркетів, де продають все", – пояснює міністр охорони здоров’я.

Читайте також: "Секс всьо, а уряд захопили рептилоїди": львівські соцмережі про локдаун.

Він зазначив, що коли влада забороняє реалізацію певних товарів у приміщенні магазину, то люди, яким він необхідний, замовляють його через інтернет й не контактуватимуть з іншими.

"Тобто зі ста людей, які могли бути на території супермаркету і контактувати між собою в супермаркеті, буде лише 40. Ймовірність того, що вони інфікуються або інфікують інших, зменшується в рази", – додає Максим Степанов. 

Степанов додає, що українці занепокоєні можливістю купляти цигарки. Їх можна придбати у кіосках. Також там можна придбати каву, батарейки та інші речі. Адже мова йде саме про приймання відвідувачів, а в кіосках такого немає. Головною метою посиленого карантину, за словами міністра, є зменшити кількість контактів між людьми.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал