Більшість вакцин проти коронавірусу скупили багаті країни

Всесвітня організація охорони здоров’я занепокоєна тим фактом, що більшість вакцин проти коронавірусу скупили багаті країни.

Про це заявив гендиректор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус, передає "Еспресо.Захід".

Станом на 9 січня 42 країни розпочали вакцинацію, 36 із яких — країни з високим доходом. Ще 6 — країни із середнім доходом.

"Очевидна проблема полягає в тому, що країни з низьким і більшість країн із середнім доходом ще не отримують вакцину. Із самого початку багаті країни скупили більшу частину різних вакцин", — наголосив очільник ВООЗ.

Він зауважив, що країни з високим і середнім рівнем доходу, які є учасниками COVAX, укладають додаткові двосторонні угоди. Це потенційно збільшує ціну для всіх і означає, що люди з груп високого ризику в найбідніших країнах не отримують вакцину.

Читайте також: ВООЗ схвалила першу вакцину проти COVID-19

"А деякі компанії і країни не представили критично важливі дані, які нам потрібні для видачі списків екстреного використання, що блокує всю систему закупівель і доставки", — додав Тедрос Аданом Гебреісус.

За його словами, через такий вакцинний націоналізм страждає глобальний механізм розподілу вакцин COVAX, який мав стати головним постачальником у більшість країн.

Глава ВООЗ закликав країни та виробників вакцин відмовитися від двосторонніх угод і зосередитися на поставках через глобальний механізм.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.