Ірак видав ордер на арешт президента США

Суд в Іраку прийняв рішення заарештувати 45-го президента США Дональда Трампа через вбивство Солеймані.

Про це інформує Associated Press, передає "Еспресо.Захід".

Суддя слідчого суду Багдада, яка розслідує удар безпілотників по аеропорту Багдада під керівництвом Вашингтона, внаслідок якого загинули генерал Касем Солеймані та Абу Махді аль-Мухандіс (іранський генерал та керівник іракської міліції), видала ордер на арешт президента США Дональда Трампа у зв'язку із вбивством та тероризмом.

Аль-Мухандіс був заступником керівника санкціонованих державою Народних мобілізаційних сил (коаліції воєнізованих груп). Солеймані очолював експедиційні сили Кудсу Іранського корпусу революційної гвардії.

Ордер на арешт стосується звинувачення у вбивстві, яке передбачає смертну кару. В АР пишуть, що навряд рішення виконають, але воно є символічним в останні дні президентства Трампа.

Вбивства 3 січня 2020-го спричинили дипломатичну кризу та напружили американсько-іракські зв'язки. З того часу підтримувані Іраном групи активізували атаки проти американської присутності, що призвело до погроз Вашингтона закрити свою багдадську дипломатичну місію.

Зазначимо, що також Іран раніше видав ордер на арешт Дональда Трампа. Влада Ірану просила посприяти Інтерпол у затриманні американського президента.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.