Шия жирафи, а тіло коня: вчені виявили унікальних тварин

У 2015 та 2017 роках науковці помітили в Уганді та Намібії двох незвичних жираф.

Тварини були невеликого зросту – 2,5-2,74 метра, хоча зазвичай жирафи сягають 5 метрів заввишки.

Про це пише Громадське, передає "Еспресо.Захід".

Першу невелику нубійську жирафу помітили 2015 року в національному парку в Уганді. Вона була невеликого зросту – приблизно 2,74 метра.

Шия жирафи, якій дали прізвисько Гімлі, була довгою, а от ноги – короткими. Науковці кажуть, що складається враження, наче голову й шию жирафи прикріпили до тіла коня.

Через три роки вчені помітили ще одну незвично маленьку жирафу в Намібії, яку назвали Найджел. Вона була заввишки 2,5 метра. Вчені вважають, що тварини мають такий розмір через карликовість.

Дослідники зробили багато знімків Гімлі та Найджела, щоб детально виміряти довжину кожної частини їхнього тіла. У карликових жирафів значно коротші ноги та менші п'ясткові кістки, які утворюють частину передніх стоп, ніж у зрілих ссавців. Зріст Гімлі та Найджела точно ускладнює їхнє життя. Так, через короткі ноги їм важче тікати від хижаків, а також спарюватися, але загалом їхній зріст не зменшує шансів на виживання.

Читайте також: Рисі в Горганах. Прикарпатець оприлюднив унікальні кадри рідкісних тварин у Карпатах

Востаннє Найджела бачили в липні 2020 року, а от Гімлі – аж у березні 2017 року. Дослідники сподіваються, що обидва живі та їх можна буде знову побачити.

Більше про дослідження цих двох незвичних тварин можна прочитати в журналі BMC Research Notes.

Довідково. Карликовість можуть спричинити випадкові мутації в організмі. Зазвичай у тварин у неволі вона виникає через відсутність генетичного різноманіття. Водночас відомо, що популяція нубійських жираф зазнала скорочення наприкінці 1980-х. Наразі залишилося приблизно 1500 особин. Учені планують додаткові дослідження того, чи дійсно вимирання нубійських жирафів вплинуло на жирафу Гімлі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтеся на наш Telegram-канал.