Прихильники Трампа увірвалися в зал засідань Сенату США. Пролунали постріли, поранено дівчину. Трамп і Байден закликають до спокою (фото, відео)

Протестувальники в США увірвалися в зал засідань Сенату. Перед тим демонстранти увірвалися в будівлю Конгресу.

Про це повідомляє "Еспресо" з посиланням на CNN.

У зв'язку з протестами Сенат йде на перерву, як і Палата представників.

Під час заворушень у будівлі Конгресу США застосували вогнепальну зброю. Як повідомляє CNN, під час стрілянини була поранена одна людина. Дівчина була поранена в груди і госпіталізована в критичному стані.

Фото: скріншот з відео CNN

На місце стягується поліцейський спецназ.

Раніше будівля Конгресу США була оточена поліцією в зв'язку з тим, що прихильники президента США Дональда Трампа намагалися його штурмувати. Законодавців, за даними телеканалу, евакуювали в безпечні місця.

Фото: Twitter igorbobic

Віце-президента США Майкла Пенса евакуювали з Капітолію.

Також з будівлі Капітолію почали евакуювати сенаторів.

У Вашингтоні оголошено комендантську годину.

Іще діючий президент США Дональд Трамп закликав усіх, хто перебуває у будівлі Конгресу, куди увірвалися його прихильники, поводитися мирно. Про це він написав у своєму Twitter.

"Я прошу всіх у Капітолії США зберігати мир. Жодного насильства! Пам’ятайте, ми - партія правопорядку і наших великих чоловіків і жінок у блакитному (правоохоронцівРед.). Дякую!".

Пізніше Дональд Трамп оприлюднив відеозвернення до своїх прихильників і попросив їх звільнити Капітолій.

Поза тим, Білий дім заявив, що війська Національної гвардії разом з іншими федеральними службами охорони прямують до Капітолію, щоб допомогти припинити безлад.

Про це повідомила прессекретарка Кейлі МакЕнані, зіславшись на наказ Трампа.

У свою чергу, обраний президент США Джо Байден звернувся до президента, що програв вибори, Дональда Трампа із закликом виступити на телебаченні і закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолія.

Про це він заявив в офіційному зверненні, яке транслювалося на американському телебаченні.

Байден сказав, що люди, які увірвалися в будівлю, не висловлюють думку громадськості, а є лише купкою екстремістів.

"Дозвольте мені бути дуже відвертим. Сцени хаосу в Капітолії не презентують справжню Америку. Не відбивають того, ким ми є. Те, що ми бачимо – це невелика група екстремістів, прихильників беззаконня. Це не інакомислення. Це безлад. Це хаос. Це межує з заколотом. І це має закінчитися негайно», - заявив новообраний президент США.

Нагадаємо, сьогодні на засіданні Конгресу мали затвердити результати президентських виборів, на яких впевнену перемогу здобув демократ Джо Байден. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.