Главу УГКЦ розтривожило "викрадене Різдво"

Блаженніший Святослав про небезпеку ототожнення Різдва із чаклунством.

Новий феномен Різдва без новонародженого, який активно відвойовує собі позиції в Україні, став напередодні Різдва темою для роздумів для Предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Святослава. Про це він цільово  поспілкувався  в інтерв’ю для радіо "Марія", інформує "Еспресо.Захід" із посиланням на Департамент інформації УГКЦ. Мова про проблему перетворення Різдва Христового у світське Різдво без новонародженого Ісуса.

Отже що таке світське Різдво? Як пояснює глава Української греко-католицької церкви, є Новий рік як світська вечірка, і є Різдво – як релігійна подія, яку завжди святкували передусім віруючі люди.

Однак сьогодні Світське Різдво – ще одна світська вечірка, яка має

має три головних риси. Насамперед –  комерціалізованість, коли  створюється певний бренд різдвяних закупок, хоча відповідно до українських традицій подарунки дарувалися не на Різдво, а на Святого Миколая.

Друга риса світського Різдва – певна магія, чаклунство, які є в історії  про Гаррі Поттера. "Я це зрозумів, коли почув, що організатори ялинки на Софійській площі поставити на ялинку капелюх, – каже Блаженніший Святослав. – Врешті, ялинка таки отримала вифлеємську зірку, але капелюх поставили збоку, а під ним крісло. Як з'ясувалося, це зробили для того, аби сідати під ним і загадувати бажання. У "Гаррі Поттері" теж було Різдво, навіть була фігура викрадача Різдва... Але той світ магії нічого не має спільного зі справжньою релігійною дійсністю".

Ще одна – третя – риса світського Різдва – це позбавленість будь-якого релігійного змісту. "Тому Папа Франциск називає такого типу секуляризоване Різдво "викраденим Різдвом", – акцентував очільник УГКЦ. – І це справді виклик, бо цю нову культуру, яка ось виринає, ми покликані євангелізувати. Ми повинні це "вкрадене Різдво" повернути Христові. Ми повинні внести контекст Спасителя у суспільство, шо гониться за комерцією, за магією, втрачаючи зв'язок з Богом, який присутній тут і зараз".

Адже небезпека, що можемо стати схожими на тих, до кого стукало святе сімейство, а їм відповідали: "Для вас тут місця немає", сьогодні справді існує.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.