В Україні відтепер працює Єдина інформаційна система трансплантації

Це система, яка поєднує донора і реципієнта.

Про це на щоденному брифінгу розповідає міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає "Еспресо.Захід".

Цього тижня уряд затвердив постанову "Про затвердження Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин" (ЄДІСТ), що забезпечить повноцінне функціонування системи трансплантацій в Україні. Це система, яка поєднує донора і реципієнта.

"Зараз будемо наповнювати все даними. Без цієї системи послідовний розвиток трансплантації був би неможливим", - зазначає міністр.

2020-го зробили 118 трансплантацій, а 2019-го – 78. Міністр каже, що цього року планують щонайменше 250 операцій з пересадки органів та тканин. Це потрібно, щоб не відправляти українців на трансплантацію за кордон. Зокрема, йдеться про пересадку нирки та печінки.

"Хочемо вперше в Україні провести трансплантацію легень. Це теж виклик, але ми впевнені, що наші фахівці впораються. Також хочемо зробити трансплантацію верхніх та нижніх кінцівок. Це особливо актуально для українських військовослужбовців, які втратили кінцівки у зв'язку з російською агресією на сході країни", – говорить Максим Степанов.

Міністр наголосив, що пацієнти потребують тривалого медичного нагляду та реабілітації. Тому запроваджуватимуть пакет медичних послуг з посттрансплантаційного супроводу. Окрім того, розробляють механізм транспортування анатомічних матеріалів у всіх видах транспорту (цивільної авіації, авіаційного транспорту ДСНС, Нацполіції та Держприкордонслужби).

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.